Macron vurderer strengere sikkerhetstiltak etter gateuro

President Emmanuel Macron ble møtt av utbrente biler, en nedtagget Triumfbue og knuste butikkvinduer da han var på befaring etter lørdagens voldsomme protester i Paris.

President Emmanuel Macron og innenriksminister Christophe Castaner (til høyre) var søndag på befaring ved Triumfbuen, der det kvelden før var sammenstøt mellom demonstranter og politi. Foto: AP / NTB scanpix
 • uvakt@ntb.no
Publisert: Publisert:
President Emmanuel Macron møtte politifolk og brannmannskap søndag, dagen etter at en planlagt demonstrasjon endte i det som omtales som den verste gateuroen i landet på flere år. Foto: AP / NTB scanpix
Demonstranter dytter en utbrent bil under lørdagens protester i Paris. Foto: AP / NTB scanpix
Demonstrantene ødela en restaurant nær Triumfbuen. Foto: AP / NTB scanpix
Demonstrantene inntok Paris' paradegate Champs-Élysées lørdag og samlet seg ved Triumfbuen. Bildet er tatt fra toppen av Triumfbuen. Foto: AP / NTB scanpix
En arbeider i gang med å fjerne tagging fra Triumfbuen, dagen etter at aktivister satte fyr på biler, knuste vinduer og plyndret butikker. Foto: AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Lørdagens protester var de verste i den franske hovedstaden på flere år. En rekke biler ble satt i brann, og mang en butikk ble plyndret og påtent.

133 personer ble skadd, hvorav 23 var politibetjenter. I tillegg ble 412 demonstranter pågrepet. 378 av disse er satt i varetekt, opplyste Paris-politiet søndag.

Søndag innkalte Macron statsminister Édouard Philippe og innenriksminister Christophe Castaner til hastemøte for å diskutere sikkerhetssituasjonen i den franske hovedstaden.

Før hastemøtet startet, ble det antydet at regjeringen ville innføre unntakstilstand i Paris. Men det ble ikke diskutert. Derimot ble det drøftet å innføre strengere sikkerhetstiltak, blant annet å utplassere enda mer politi neste gang protestbevegelsen De gule vestene demonstrerer, opplyser en kilde ved presidentens kontor.

Macron så på skadeomfanget

Noe av det første Macron gjorde da han søndag kom hjem fra G20-toppmøtet i Argentina, var å dra på befaring for å se skadeomfanget etter lørdagens demonstrasjoner. Macron møtte også politifolk og brannmannskap.

I tillegg til brannskader på bygninger og biler, ble Triumfbuen vandalisert med tagging og graffiti, og flere av relieffene på det berømte landemerket ble slått i stykker.

Macron fordømmer

Macron fordømmer på det sterkeste de voldelige demonstrasjonene og har varslet alvorlige konsekvenser for de ansvarlige.

Om lag 5.500 demonstranter deltok i lørdagens protestaksjon. Ifølge det franske innenriksdepartementet ankom det mange som omtales som «bråkmakere» som forsøkte å bryte seg gjennom politisperringer ved Triumfbuen.

Demonstrant døde

Demonstrasjoner fant sted også andre steder i landet. I Arles sør i Frankrike hadde demonstranter satt opp en veisperring som forårsaket en 10 kilometer lang kø. En varebil kolliderte med en lastebil og ble truffet av et annet kjøretøy. En demonstrant ble påkjørt og døde natt til søndag etter å ha blitt påkjørt, opplyste lokale myndigheter søndag.

Det var tredje helg på rad at demonstrantene, som står i spissen for en protestbevegelse de kaller De gule vestene, demonstrerer mot myndighetens planlagte avgiftsøkning på bensin og diesel.

Publisert:
 1. Frankrike
 2. Vold
 3. Brann
 4. Paris

Mest lest akkurat nå

 1. Sandnes-ordfører: – Tror hun har misforstått noe

 2. 61 flypassasjerer fra Sør-Afrika testet positivt

 3. Skrinlegger «Mongoland 2»: - Den viktigste personen i filmen finnes ikke lenger

 4. Her skjer helgevolden i Stavanger sentrum

 5. Trente med Viking – nå jakter han på opprykk

 6. Importkongens enorme lager er igjen sprengt etter eventyrlig vekst