Trump advarer Russland: Gjør dere klare

USAs president Donald Trump advarer Russland og truer med rakettangrep mot Syria. Russland har truet med gjengjeldelse mot amerikanske styrker.

President Donald Trump varsler missilangrep mot Syria. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:

Russlands president Vladimir Putin. Foto: AP/NTB scanpix

Et barn får tilført oksygen etter det angivelige giftangrepet i Douma i Syria. Bildet er offentliggjort av gruppa De hvite hjelmene. Foto: AP/NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Russland lover å skyte ned alle missiler som avfyres mot Syria. Gjør dere klare, Russland, for de vil komme, fine og nye og «smarte», skrev Trump på Twitter onsdag.

– Dere burde ikke være allierte med et gassdrepende dyr som dreper sine egne folk og nyter det, skrev presidenten. «Dyret» var en henvisning til Syrias president Bashar al-Assad.

USA og andre vestlige land har anklaget Assads styrker for å ha brukt giftgass mot sivile i byen Douma i Øst-Ghouta. Regjeringen i Syria avviser anklagene.

Regjeringene i USA, Storbritannia og Frankrike vurderer å svare med et militært angrep på Syria. Frankrikes president Emmanuel Macron har sagt at angrepet vil være rettet mot Syrias kjemiske våpen.

Ambassadør-trussel

– Amerikanske missiler bør rettes mot terrorister og ikke mot den legitime regjeringen i Syria, svarte Russlands utenriksdepartement kort etter Trumps Twitter-meldinger.

Dagen før truet Russlands ambassadør i Libanon med å skyte ned amerikanske raketter som sendes mot Syria.

– Hvis amerikanerne angriper, vil missilene bli skutt ned, sa Aleksandr Zasypkin i et intervju med TV-kanalen til militsgruppa Hizbollah.

Han sa at det også vil bli rettet angrep mot stedene hvor rakettene skytes opp. Det russiske forsvaret kom med en lignende advarsel i midten av mars.

Zasypkin la til at muligheten for sammenstøt bør unngås, og at Russland derfor er rede til forhandlinger.

– Verre enn den kalde krigen

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er 500 syriske pasienter blitt behandlet etter lørdagens angrep i den opprørskontrollerte byen Douma nær Damaskus. De 500 har vist tegn til symptomer som følge av et kjemisk angrep, opplyser WHO, som viser til rapporter fra helsepersonell i landet.

Organisasjonen for forbud mot kjemisk våpen (OPCW) skal sende eksperter til området, men sier det kan ta en måned før et granskingsresultat er klart.

Tidligere har Russlands utenriksminister Sergej Lavrov hevdet at russiske eksperter ikke har funnet tegn til noe kjemisk angrep i Douma.

Donald Trump hevdet onsdag at forholdet mellom USA og Russland nå er dårligere enn under den kalde krigen.

– Det er ingen grunn til dette. Russland trenger at vi hjelper dem med økonomien, noe det ville vært veldig enkelt å gjøre, og vi trenger at alle nasjoner jobber sammen. Stopp våpenkappløpet? tvitret presidenten.

– Truer freden

Regjeringen i Syria mener Trump med sin Twitter-advarsel truer internasjonal fred og sikkerhet.

– Vi er ikke overrasket over denne uansvarlige eskaleringen fra et regime som det i USA, heter det i en uttalelse fra landets utenriksdepartement.

Både russiske og vestlige analytikere mener USA og Russland – verdens to største atommakter – legger stor vekt på å unngå direkte sammenstøt.

Kjetil Selvik ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) mener både russiske og amerikanske trusler kan tolkes som forsøk på å presse motparten. Likevel er det en risiko for at partene vil føle seg tvunget til å sette makt bak ordene.

– Dette er absolutt en veldig farlig retorisk eskalering, sier Selvik til NTB.

– Neppe atomvåpen

Også den tidligere russiske generalen Vladimir Sjamanov hevdet tirsdag at et amerikansk angrep på Syria kan utløse russisk gjengjeldelse.

I et TV-intervju sa Sjamanov at Russland kan angripe amerikanske marineskip og fly, men at bruk av atomvåpen var «lite sannsynlig».

Den tidligere britiske generalen og forsvarstoppen Richard Barrons tolker Russlands ambassadør i Libanon i samme retning. Barrons mener Zasypkin i praksis har truet med å senke skip og ubåter og skyte ned fly – dersom de brukes i et rakettangrep på Syria.

– Det er krig, sier Barrons til kringkasteren BBC.

Les også

Nyhetsstudio: Mattis: Pentagon klar til å tilby militære alternativer i Syria

Les også

 1. LES OGSÅ: På bristepunktet i Midtøsten

Publisert:
 1. Russland
 2. Donald Trump
 3. USA

Mest lest akkurat nå

 1. Ny studie på demens: – Funnene er oppsiktsvekkende

 2. Torvik beklager e-post: – Ikke rasistisk ment. – Kan oppleves rasistisk, sier professor ved VID

 3. Fjell­bygda nektet å dø. Nå har de store planer

 4. Er norsk statsborger og disponerer leilighet i Norge. Må likevel på karantenehotell: – Dette er internering

 5. Hun jobber med overgrep mot barn: – Når jeg tror jeg har hørt det verste, kommer det bare noe nytt

 6. «Dette går ikke, Viking. Berntsen kan ikke få en slik avskjed»