Tungvektere glimrer med sitt Davos-fravær

Verken USAs president Donald Trump eller Norges statsminister Erna Solberg (H) deltar på Verdens økonomiske forum i Davos. Brasils nye president åpner møtet.

En væpnet sveitsisk politimann holder vakt på taket av et hotell nær kongress-senteret der Verdens økonomiske forum (WEF) denne uken holder sitt årlige møte. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

– Årets Davos-møte er definert av dem som ikke deltar, sier sjeføkonom Nariman Behravesh i IHS Markit.

Davos kan være i ferd med å finne tilbake til sine røtter som et rent næringslivsarrangement, «noe som ikke nødvendigvis er dårlig», sier han.

Trump, Frankrikes president Emmanuel Macron, Storbritannias statsminister Theresa May, Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa og Solberg har avlyst sin deltakelse for å håndtere hjemlige problemer.

Heller ikke Indias statsminister Narendra Modi og Canadas statsminister Justin Trudeau vil være til stede. Videre er det fortsatt uklart om Russlands president Vladimir Putin vil dukke opp. Kinas president Xi Jinping kommer ikke, og sender i stedet visepresident Qang Qishan.

Solberg sa i forrige uke at hun må prioritere å legge en ny regjeringskabal.

3.000 deltakere

Men kronprins Haakon er tradisjonen tro på plass i Davos.

Det er også over 3.000 politikere og andre innflytelsesrike personer. Fram til lørdag skal de drøfte løsninger på globale utfordringer som sosiale ulikheter og klima.

Verdens 26 rikeste personer har en samlet formue som er like stor som den samlede formuen til den fattigste halvparten av menneskeheten. Tre av de 26 – Microsoft-grunnlegger Bill Gates, Kinas rikeste mann Jack Ma og den indiske forretningsmannen Mukesh Ambani – er i Davos.

Brasils nye president Jair Bolsonaro skal holde åpningstalen. Populisten gikk til valg på løfter om å bekjempe korrupsjon og gjenopprette lov og orden.

Til journalister i Davos, i forkant av tirsdagens åpning, sa Bolsonaro at det er et nytt Brasil som entrer arenaen.

– Brasil tar grep for å sikre at verdenssamfunnet gjenoppretter sin tillit til oss, og vi tar grep for å sikre at handelen mellom Brasil og omverdenen nok en gang vil blomstre, uten å være styrt av noen ideologi, sa Bolsonaro på starten av sin første utenlandsreise som president.

Globalisering

I fravær av store navn vil andre deltakere som Tysklands regjeringssjef Angela Merkel, Japans statsminister Shinzo Abe og FNs generalsekretær António Guterres stå mer i fokus, skriver nyhetsbyrået DPA.

En rundspørring i forkant av møtet viser at lavere global økonomisk vekst, populistiske strømninger, politisk spenning, handelskonflikter og Storbritannias usikre uttreden fra EU er blant deltakernes største bekymringer.

Tema for årets konferanse er «Globalisering 4.0», en visjon om en verden som står sammen om å håndtere økonomiske ulikheter som følger av globalisert handel og produksjon.

Norges tidligere utenriksminister Børge Brende, nåværende WEF-president, sier at det trengs en samkjørt innsats for å opprettholde vekst og for å håndtere alvorlige trusler som verden står overfor.

Publisert: