UD fraråder reiser til store deler av Kina

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Hubei-provinsen, samt reiser som ikke er strengt nødvendige til det øvrige Kina.

Over 70.000 mennesker er smittet av koronaviruset covid-19, som til nå har tatt 1.770 liv. Verdens helseorganisasjon (WHO) tror spredningen kan være i ferd med å avta.
 • Nils Inge Kruhaug - Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Bakgrunnen for UDs skjerpede reiseråd er spredningen av covid-19-viruset, som først ble påvist i byen Wuhan i Hubei-provinsen i desember.

Foruten å fraråde alle reiser til denne provinsen, fraråder UD også alle reiser som ikke er strengt nødvendige til de øvrige delene av Kina.

Det gjøres imidlertid unntak for Hongkong, samt Macau og Taiwan.

Cruiseskipet Diamond Princess ligger fortsatt i karantene i Yokohama i Japan, etter at det er påvist at 454 passasjerer og mannskap om bord er smittet av koronaviruset covid-19.

Store følger

Svenske myndigheter fraråder også sine statsborgere å reise til Hubei-provinsen, samt å unngå reiser som ikke er strengt nødvendige til andre deler av landet.

– Koronavirusets spredning har store følger for tilgangen til helsetjenester og for ambassadens mulighet til å bistå, sier pressevakt Diana Qudhaib i svensk UD til TT.

Sverige gjør i likhet med Norge unntak for Hongkong og Macao og mener å ha langt bedre oversikt over spredningen av covid-19-viruset der.

Sykehusdirektør

Over 70.000 kinesere har til nå fått påvist smitte, og 1.770 er ifølge kinesiske myndigheter bekreftet døde.

Blant de siste ofrene er direktøren ved Wuchang-sykehuset i Wuhan, der viruset først ble påvist i desember, tvitret Folkets Dagblad mandag.

Noen timer senere ble imidlertid Twitter-meldingen fjernet, og noen ytterligere bekreftelse på dødsfallet har ikke kommet.

Også da legen som først meldte fra om covid-19-viruset, Li Wenliang, døde, ble de første meldingene fjernet fra internett og dødsfallet tilbakevist fra offisielt hold. Senere ble det imidlertid bekreftet.

Cruiseskip i karantene

Om bord i cruiseskipet Diamond Princess, som ligger i karantene i den japanske havnebyen Yokohama, er det hittil påvist smitte hos 454 passasjerer og mannskap.

Amerikanske myndigheter har evakuert 340 passasjerer fra skipet og fløyet dem tilbake til USA, og 14 av disse har fått påvist smitte.

Også i Kambodsja har et cruiseskip skapt problemer. Etter å ha blitt avvist av flere land som følge av virusfrykt, fikk skipet Westerdam med over 2.000 mennesker om bord i forrige uke legge til kai i Kambodsja.

Likevel smittet

Flere hundre passasjerer fikk gå i land fordi cruiseselskapet Holland America Line insisterte på at det ikke var noen smittede om bord.

Senere har det vist seg at en 83 år gammel amerikansk kvinne, som fortsatte reisen til Malaysia, likevel var smittet.

Nå forsøker cruiseskipets operatør å spore opp passasjerene som forlot skipet for å finne ut om flere er smittet.

Lav dødelighet

En ny analyse foretatt av Verdens helseorganisasjon (WHO) tyder på at spredningen av covid-19-viruset kan være i ferd med å bremse opp, ifølge DPA.

Analysen bygger på kinesiske data om 44.000 som har fått påvist smitte og viser at 80 prosent av dem har sluppet unna med milde symptomer.

14 prosent av de smittede har fått alvorlige komplikasjoner som lungebetennelse, 5 prosent ble kritisk syke og 2 prosent dør etter å ha blitt smittet. Dette er en lavere andel enn tidligere anslått.

Liten spredning

– Det er imidlertid for tidlig å si om denne rapporterte nedgangen vil fortsette, sier lederen for WHOs kriseresponsarbeid, Mike Ryan, til DPA.

Ryan konstaterer at det foreløpig har vært svært liten spredning av viruset utenfor Wuhei-provinsen, der det først ble påvist.

– Utenfor Wuhei har dette utbruddet påvirket en svært, svært liten andel av befolkningen, sier han.

Les også

 1. Kina: Tallet på nye virussmittede går ned

 2. Nytt virus har krevd sitt første dødsoffer i Europa

 3. EU vil forske på vaksine mot nytt coronavirus

Publisert:
 1. Kina
 2. Wuhan
 3. Virus

Mest lest akkurat nå

 1. Hun kom til et velstående ektepar på Jæren: - Men mor ville gjøre meg arveløs

 2. Trafikkulykke i Sirdal

 3. Full krangel om Norges største gondol til 500 millioner. Bak står Spotify-investorer.

 4. Det gamle huset skulle rives. Nå har det fått nytt liv på ny tomt ytterst i havgapet

 5. Laveste smittetall på sju uker på Nord-Jæren

 6. Kjøpte rekkehus alene i en alder av 24: – Jeg er ikke noe god på økonomi, men er fornuftig