USA ber Norge hente hjem IS-krigere

USA mener konsekvensene kan bli alvorlige dersom IS-krigere tar seg til Norge på egen hånd. Nå ber de regjeringen om å hente hjem krigerne fra Syria.

President Donald Trump har tidligere truet europeiske land med at fremmedkrigerne vil bli sluppet på grensa deres om de ikke henter dem hjem fra Syria selv.
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Vi trenger mer enn noen gang at regjeringer repatrierer sine statsborgere. Konsekvensene er potensielt alvorlige hvis fremmedkrigere returnerer til sine hjemland på egen hånd og ukontrollert. Det er en fare presidenten har fremhevet flere ganger, sier den amerikanske ambassaden i Norge til NRK.

Fem norske kvinner og seks barn er ifølge NRK internert i leirene al-Hol og al-Roj nordøst i Syria. Kvinnene er mistenkt eller siktet for deltakelse i terrorgruppa IS. Regjeringen har tidligere sagt at de ikke vil hente hjem kvinnene.

President Donald Trump uttalte seg tidligere i høst også om hva europeiske land bør gjøre med fremmedkrigerne sine.

– Hvis dere ikke tar dem, så kommer jeg til å slippe dem på grensa, så kan dere ha det gøy med å få fange dem igjen, sa Trump på en pressekonferanse.

Statssekretær Audun Halvorsen (H) i Utenriksdepartementet sier til NRK at Norge ønsker at fremmedkrigere skal straffes der forbrytelsen har funnet sted.

– Blant de ulike internasjonale løsninger som til nå er lagt fram, synes det imidlertid ikke å eksistere alternativer uten betydelige ulemper. Norge er beredt til å ta sitt ansvar og straffeforfølge fremmedkrigere som kommer til Norge, sier Halvorsen.

Publisert:
 1. USA
 2. Den islamske staten (IS)
 3. Fremmedkrigere
 4. Norge

Mest lest akkurat nå

 1. Full krangel om Norges største gondol til 500 millioner. Bak står Spotify-investorer.

 2. Tidligere proffsyklist Chris Anker Sørensen døde i ulykke: - Uforståelig og ufattelig

 3. Kjøpte rekkehus alene i en alder av 24: – Jeg er ikke noe god på økonomi, men er fornuftig

 4. – De truet med å sende meg tilbake om jeg ikke var snill

 5. Snart leverer Erna Solberg sin avskjedssøknad. Slik blir Norge styrt til Støre tar over.

 6. Nyt helgen, for snart vil regnet bøtte ned