CNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA

CNN skriver at WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange jobbet for å manipulere presidentvalget i USA i 2016 mens han var i dekning i Ecuadors ambassade i London.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Dokumenter CNN har fått tilgang til, viser at Assange møtte russiske hackere inne i ambassaden, og ha bygget opp ambassaden til å bli en kommandosentral for å påvirke det amerikanske presidentvalget.

Her skal Assange blant annet ha fått kraftig utstyr for å gjennomføre overføringer av mye data, kun uker før WikiLeaks mottok informasjon som var innhentet av russiske hackere.

Opplysningene kommer fram gjennom flere hundre overvåkingsrapporter som et spansk sikkerhetsselskap har laget på oppdrag fra Ecuadors regjering. I rapportene skriver sikkerhetsselskapet at «det er ikke tvil om at det finnes bevis» for at Assange har hatt kontakt med russiske etterretningsbyråer.

Det er tidligere avslørt at russiske hackere blandet seg inn i det amerikanske valget med mål om at Donald Trump skulle vinne over sin motkandidat Hillary Clinton.

At WikiLeaks hjalp russerne med å påvirke det amerikanske valget, ble også omtalt i spesialetterforsker Robert Muellers rapport som kom tidligere i år.

Assange har hele tiden nektet for å ha samarbeidet med russerne. Han har også holdt fast ved at kilden til Clinton-epostene de publiserte i forkant av valget, ikke var Russlands regjering eller noe statlig organ.

Assange søkte i 2012 tilflukt i Ecuadors ambassade i London for å unngå å bli utlevert til Sverige, der han var mistenkt for seksuelle overgrep.

Han ble pågrepet tidligere i år da Ecuador trakk tilbake beskyttelsen, og er nå fengslet i 50 uker for å ha brutt kausjonsbetingelsene. USA har begjært ham utlevert.

Publisert: