Aung San Suu Kyi beskyldes for moralsk svik

Opp imot 150.000 muslimer har flyktet fra Myanmar de siste to ukene. Nå uttrykker lederen av Nobelkomiteen oppsiktsvekkende bekymring for situasjonen i landet som i dag ledes av nobelprisvinneren Aung San Suu Kyi.

Det var sterke protester mot Aung San Suu Kyi utenfor Myanmars ambassade i Jakarta i Indonesia den 4. september 2017.
  • Claus Blok Thomsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Fra stort sett alle deler av verden mottar Myanmars reelle regjeringsleder Aung San Suu Kyi nå beskyldninger om at hun ikke påtar seg det moralske ansvaret som fulgte med da hun i 1991 fikk Nobels fredspris.

Les også

Aung San Suu Kyi skylder på «falske nyheter»

Malala Yousafzai, som selv mottok fredsprisen for tre år siden, skriver i en tweet at «verden venter» på å høre Aung San Suu Kyi fordømme utviklingen i sitt eget land.

Forfølgelsene

Sikkerhetsstyrker i Myanmar har intensivert forfølgelsen av den lille muslimske minoriteten rohingyaene. Det har ifølge FN ført til at opp imot 150.000 rohingyaer bare i løpet av de siste to ukene har flyktet til nabolandet Bangladesh.

FNs generalsekretær António Guterres advarte denne uka om at volden kunne føre til en «humanitær katastrofe» med risiko for etnisk utrensking.
Helt oppsiktsvekkende får den massive kritikken nå lederen for Den norske nobelkomité, Berit Reiss-Andersen, til å kommentere situasjonen i Myanmar.

Les også

Åtte druknet da båter med rohingya-flyktninger sank

– Selvsagt er jeg i likhet med mange andre bekymret for rohingyafolkets situasjon. De har en lang historie i Myanmar hvor de alltid har blitt diskriminert og behandlet som utlendinger, skriver hun i en mail til Politiken, og fastslår:

– Alle rapporter tyder på at situasjonen deres har blitt betydelig verre den siste tiden.

Utenfor Myanmars ambassade i Tokyo i Japan var det sterke demonstrasjoner mot Aung San Suu Kyi fredag 8. september.

Ikke kommentere

Berit Reiss-Andersen vil ikke kommentere om Aung San Suu Kyi har sviktet sitt moralske ansvar, fordi Nobelkomiteen «ikke har vurdert Aung San Suu Kyis innsats etter at hun mottok prisen».

– Vår oppgave er å tildele en pris, ikke fortløpende å vurdere den politiske situasjonen som var knyttet til prisvinnerens innsats. Dette er en prinsipiell holdning, skriver hun.

Aung San Suu Kyi mottok i 1991 Nobels fredspris for sin kamp mot militærjuntaen i Myanmar. Siden har landet gjennomgått en demokratisk utvikling, som betyr at Aung San Suu Kyi i dag er den reelle lederen av landets regjering.

Hun har forholdt seg passivt til forfølgelsen av rohingyaene, til tross for utallige vitneutsagn om at burmesiske sikkerhetsstyrker brenner ned hele landsbyer og dreper rohingyaer i fleng, enten ved å skyte dem, skjære over halsen på dem eller brenne dem levende. Siste nytt har sikkerhetsstyrkene angivelig også begynt å legge ut landminer ved grensen til Bangladesh.
FN anslår at minst 1.000 rohingyaer har blitt drept de siste par ukene.
Tidligere denne uka kom FNs spesialrapportør i Myanmar-situasjonen, Yanghee Lee, med en direkte oppfordring til Aung San Suu Kyi om å «komme på banen» for å stoppe forfølgelsen av rohingyaene.

Brev fra John McCain

Samtidig skrev den amerikanske senatoren John McCain et brev til henne hvor han ba henne bruke sin moralske status.

– I flere tiår har du vært en kilde til inspirasjon for de som søker fred, frihet og rettferdighet. Gjennom vårt lange vennskap har jeg beundret ditt utholdende mot, og din ukuelighet overfor juntaens undertrykkelse. Nå oppfordrer jeg deg til å ta en aktiv rolle for å få stoppet den forverrede humanitære krisen som sprer seg gjennom landet, skrev han.

Foreløpig har imidlertid oppfordringene vært forgjeves.
Tidligere denne uka kommenterte Aung San Suu Kyi for første gang den massive kritikken, ved å avvise at sikkerhetsstyrkene har begynt å forfølge rohingyaene.

– Det er snakk om et enormt isfjell av feilinformasjon, sa hun og understreket at rettighetene for alle mennesker i Myanmar er beskyttet.
Phil Robertson, visesjef for Asia-kontoret i menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch, mener at Aung San Suu Kyi har mistet sin moralske status.

– Hun fikk Nobels fredspris med en forventning om at hun ville videreføre kampen for menneskerettigheter. Den forventningen har hun sviktet totalt. Mange av forsvarerne hennes sier at man må huske at militæret fortsatt bestemmer mye i Myanmar. Den unnskyldningen må stoppe nå. Hun er landets regjeringssjef og har derfor en forpliktelse til å bruke innflytelsen sin, sier han.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:
  1. Aung San Suu Kyi
  2. Berit Reiss-Andersen
  3. Human Rights Watch

Mest lest akkurat nå

  1. Tenåringsgutter kan ha blitt rammet av Tiktok-trend: Bruker en spesiell låt til å navngi overgripere

  2. Nye karanteneregler gir enorm hurtigtestpågang

  3. To lang­renns­løpere har avgitt positiv korona­prøve før OL

  4. SUS: Sju koronapasienter på respirator

  5. De har vært gift i 70 år: – Jeg tror vi holder oss godt for vi er så gode for hverandre

  6. Disse korona­reglene gjelder nå