CNN: Forslag om riks­retts­tiltale mot Trump klart

Demokratene har lagt fram sin riksrettstiltale mot Donald Trump etter at republikanere stanset en resolusjon med en oppfordring om å avsette ham.

Nancy Pelosi, lederen for Representantenes hus, leder an i forsøket på å fjerne Donald Trump fra makten.
  • NTB-AP-AFP
Publisert: Publisert:
President Donald Trump anklages for kuppforsøk etter talen han holdt før tilhengerne hans stormet Kongressen.
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Forslaget til riksrettstiltale ble lagt fram av demokratene i Representantenes hus mandag.

Demokratene foreslår å tiltale Trump for å ha oppmuntret til opprør, med henvisning til presidentenes uttalelser i forkant av stormingen av Kongressen forrige uke.

– Dette var et forsøk på å begå statskupp og styrte regjeringen, sa den demokratiske kongressrepresentanten David Cicilline etter at tiltalen var presentert.

Alle involverte må stilles til ansvar, fastslår Cicilline. Han sier dette også gjelder USAs president.

Følger neppe oppfordringen

Tiltalen ble lagt fram rett etter at Republikanerne hadde blokkert et første forsøk på å få vedtatt en resolusjon der visepresident Mike Pence oppfordres til å ta i bruk det 25. grunnlovstillegget.

Tillegget åpner for at visepresidenten og et flertall av regjeringsmedlemmene kan avsette presidenten ved å erklære at han ikke er i stand til å utføre sine oppgaver.

Resolusjonsforslaget blir trolig behandlet i plenum i Representantenes hus tirsdag. Men det er uansett ikke ventet at Pence vil følge oppfordringen.

I så fall ventes det at representantene vil stemme over riksrettstiltalen i løpet av uken – og mest sannsynlig onsdag.

– Setter Amerika i fare

Blir det flertall for tiltalen, blir Trump den første presidenten i USAs historie som er stilt for riksrett to ganger.

Lederen for Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, leder an i forsøket på å fjerne Trump fra makten bare halvannen uke før han uansett går av.

Pelosi raste etter at Republikanerne mandag blokkerte resolusjonen der Pence oppfordres til å avsette presidenten.

Hun anklaget Republikanerne for å tillate at presidentens «ustabile og forrykte opprørshandlinger kan fortsette».

– Deres medvirkning setter Amerika i fare og undergraver vårt demokrati, la hun til.

To tredels flertall

I riksrettssaker i USA er det Representantenes hus som tar ut tiltale og Senatet som feller dom.

Alminnelig flertall er nok til å ta ut tiltale, og i Representantenes hus har Demokratene flertall. Men skal Trump bli dømt, kreves hele to tredels flertall i Senatet.

Og selv om to ferske demokratiske senatorer fra Georgia snart tas i ed, vil halvparten av senatorene fortsatt være republikanere.

Selv om flere republikanere har signalisert at de vil stemme for å dømme Trump, er det høyst usikkert om det blir mulig å oppnå to tredels flertall.

Hindrer gjenvalg

Regler og prosedyrer i Senatet betyr dessuten at det neppe er mulig å få Trump dømt før han går av 20. januar.

Mange demokrater og flere republikanere mener likevel en riksrettsdom kan være viktig. En av grunnene er at den vil hindre Trump i å stille som presidentkandidat på nytt.

Også den første gangen Trump ble stilt for riksrett, var det for handlinger knyttet til presidentvalget. Han ble tiltalt for å ha presset presidenten i Ukraina til å finne opplysninger som kunne være politisk skadelige for Joe Biden.

Presidenten ble frikjent av det republikanske flertallet i Senatet i februar i fjor.

Kan forsinke Biden

Blir det igjen tatt ut tiltale, er det ventet at Demokratene kan komme til å vente hundre dager før de sender tiltalen videre til Senatet. Grunnen er at de vil unngå at riksrettssaken tar for mye tid og ressurser helt i begynnelsen av Bidens presidentperiode.

Bidens rådgivere skal ha forsøkt å få sine demokratiske kolleger i Kongressen til å droppe hele riksrettssaken. De frykter angivelig at saken kan forsinke utnevnelser av nye ministre og annet viktig arbeid.

To mennesker ble drept og tre andre mistet livet da Trump-tilhengere presset seg inn i kongressbygningen i forrige uke. I forkant av dette hadde Trump gjentatt sine ubegrunnede påstander om at det egentlig var han som vant presidentvalget.

I en tale ba presidenten sine tilhengere om å «kjempe som faen» og marsjere mot Kongressen.

Publisert: