Kinas leder oppe sammen med Mao

Historisk: Ifølge høytstående partimedlemmer vil president Xi Jinping få skrevet navnet sitt og sine politiske ideer inn i kommunistpartiets grunnlov. Det vil gi ham en status på linje med Mao Zedong.

Kinas president Xi Jinping får trolig skrevet sine egne tanker inn i partiets grunnlov. Der er bare Mao Zedong og Deng Xiaoping fra før.
  • Claus Blok Thomsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Bare én dag etter at den nasjonale partikongressen ble åpnet i Beijing, har Kinas president Xi Jinping angivelig vunnet sin karrieres hittil største seier.

Les også

Xi ber om mildere retorikk mellom Nord-Korea og USA

Det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua siterte torsdag tre medlemmer av partiets mektigste organ – politbyråets stående komité – på at Xi Jinping vil få skrevet sine politiske tanker inn i partiets grunnlov under eget navn, noe som vil gi ham en status på linje med det kinesiske kommunistpartiets hittil to største ledere: Mao Zedong og Deng Xiaoping.

Beslutningen tatt

En offisiell melding er ikke ventet før i neste uke, men uttalelsene indikerer at beslutningen om en grunnlovsendring allerede er tatt.

Ifølge det kinesiske nyhetsbyrået skal Liu Yunshan fra politbyråets stående komité ha sagt at Xi Jinpings tanker «er av stor politisk, teoretisk og praktisk betydning», mens et annet medlem, Zhang Deijang, sier at Xi Jinpings tanker utgjør partikongressens «største høydepunkt».

Xi Jinping holdt en tre timer lang tale under åpningen av partikongressen.

2300 delegater

Omkring 2.300 delegater er samlet på kongressen for å bestemme hvem som skal være medlemmer av partiets mektigste utvalg. Det er på forhånd gitt at Xi Jinping vil bli gjenvalgt som kommunistpartiets leder, men det har vært usikkert om han vil lykkes med å få sine politiske tanker skrevet inn i grunnloven under eget navn.

Hittil har kun Mao Zedong og Deng Xiaoping vært nevnt ved navn i grunnloven.

Xi Jinpings politiske manifest vil ifølge det kinesiske nyhetsbyrået nå få tittelen «Xi Jinpings tanker om sosialisme med kinesiske karakteristika for en ny æra», og inneholder 14 grunnleggende prinsipper om alt fra partiets lederskap til oppbygningen av det kinesiske samfunn.

Motspill til Vesten

Tirsdag åpnet Xi Jinping partikongressen med en tre og en halv time lang tale, hvor han også redegjorde for sin visjon for fremtiden.

Her advarte han mot å kopiere vestlig demokrati, og snakket i stedet om et system hvor kommunistpartiet styrer alle deler av samfunnet og ikke tillater andre politiske ideer, mot til gjengjeld å sikre mer velstand og løse grunnleggende samfunnsproblemer som ulikhet, forurensning og korrupsjon. Samtidig la Xi Jinping også opp til å åpne landet for flere utenlandske investeringer og gi Kina en større rolle på den internasjonale scenen.

Et alternativ

Ved å få sitt navn og sine politiske tanker inn i kommunistpartiets grunnlov vil det bli vesentlig mer vanskelig for partiledelsens øvrige medlemmer å utfordre Xi Jinping.

Kina-ekspert Orville Schell, leder av Asia Society’s Center on US-China Relations, sier til avisen The Guardian at grunnlovsendringen vil gi Xi Jinping en form for udødelighet.

Samtidig påpeker han at det i tillegg vil ha en annen betydning.

– Det antyder også at sosialisme med kinesiske karakteristika er et levedyktig alternativ til å omfavne vestlig liberalt demokrati og kapitalisme.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:
  1. Xi Jinping
  2. Kina

Mest lest akkurat nå

  1. Slik fikk Lars Berland helikopteret sitt hjem fra Guate­mala til Strandgata

  2. Rogaland gir så det svir til TV-aksjonen og topper fylkes­statistikken

  3. Nå stenger de Gamlingen igjen: – Veldig kjedelig

  4. Alle fikk korona­penger. Alle gikk med over­skudd. Bare én betalte tilbake

  5. Politiet tror motor­sykkelen kjørte i bilen bak­fra

  6. – Min mørkeste dag som United-manager