Lederen for Catalonias regionsforsamling er varetektsfengslet

Den avsatte lederen for regionsforsamlingen i Catalonia er varetektsfengslet av en dommer i Høyesterett i Madrid. 

Carme Forcadell møtte torsdag i spansk Høyesterett. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Motstandere av katalansk uavhengighet på plass utenfor Høyesterett i Madrid. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Regionforsamlingens leder Carme Forcadell var en av de fire som påtalemyndigheten ville ha fengslet uten kausjonsmulighet mens saken pågår. Dommeren besluttet imidlertid bare å fengsle Forcadell og fastsatte en kausjon på 150.00 euro. I tillegg fikk hun passet sitt inndratt.

For fire andre medlemmer av regionsforsamlingen fastsatte dommeren en kausjon på 25.000 euro hver, en sum som må betales innen en uke for å unngå varetekt. En sjette folkevalgt ble løslatt.

Dommerens kjennelse er mildere enn det påtalemyndigheten krevde. De seks som møtte i Høyesterett, er siktet for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler.

Bakgrunnen for sakene er den katalanske regionforsamlingens erklæring om uavhengighet fra Spania. Den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont og fire av hans tidligere ministre flyktet til Belgia etter at sentralregjeringen i Madrid avsatte regionregjeringen i kjølvannet av uavhengighetserklæringen.

Spania har utlyst arrestordre mot de fem katalanerne og har bedt Belgia om å utlevere dem. En belgisk domstol skal ta stilling til utleveringsbegjæringen 17. november.

2. november ble åtte katalanske eksministre varetektsfengslet i en spesialdomstol i Madrid. En niende minister er løslatt mot kausjon.

Forcadell og de andre folkevalgte ble torsdag møtt av rundt 100 tilhengere utenfor Høyesterett. «Dere er ikke alene», ropte de. Ved rettsbygningen var også en liten gruppe uavhengighetsmotstandere.

Publisert:
  1. Catalonia
  2. Spania
  3. Folkeavstemning

Mest lest akkurat nå

  1. Beruset gutt på 13 år mis­tenkt for kniv­tyveri på M44

  2. Deler av stien er skylt vekk av regnet

  3. Forlot Viking i hui og hast: – Det var smertefullt

  4. Stort steinras: Svein Tore kjørte nesten rett inn i raset

  5. Forsvarer: – Har ordnet sikker­hets­opplegg for siktede dersom han løs­lates

  6. Stor test av 15 brød: To får topp­karakter