Trump vil strupe bevilgningene til klima og miljø

Amerikanske klima- og miljøtiltak kuttes kraftig i Donald Trumps første utkast til nytt statsbudsjett. I stedet vil han satse massivt på militæret.

Donald Trump vil kutte kraftig i bevilgningene til miljø- og klimatiltak. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Overføringene til USAs miljødirektorat EPA kuttes med 31 prosent, ifølge forslaget. Det betyr at 3.200 av direktoratets stillinger kan forsvinne.

Samtidig skal USAs bidrag til FNs grønne klimafond fjernes fullstendig. Denne typen finansiering av klimatiltak i fattige land spilte en svært viktig rolle da Parisavtalen ble vedtatt i 2015.

Overføringene til militæret skal økes med hele 54 milliarder dollar – tilsvarende over 450 milliarder kroner. Økningen i forsvarsbudsjettet er den største siden Ronald Reagan var president under den kalde krigen.

Også før økningen er USAs forsvarsbudsjett verdens desidert største. Kina ligger på andre plass.

– Skal gjøre mer med mindre

Mye av innholdet i budsjettforslaget er tidligere lekket, og torsdag ble det offisielt offentliggjort.

Teksten inneholder overordnede prioriteringer for statsbudsjettet for 2018. Det skal behandles av Kongressen, og mange av de foreslåtte kuttene kan møte stor motstand også i Det republikanske partiet.

Også bistand og bevilgningene til det amerikanske utenriksdepartementet kuttes kraftig i utkastet. Utenriksminister Rex Tillerson sa torsdag at han er forberedt på å klare seg med mindre penger.

– Det er opplagt at utgiftsnivået som utenriksdepartementet har lagt seg på, ikke er bærekraftig, sa han under et besøk i Tokyo.

– Vi skal være i stand til å gjøre mye med mindre penger, la han til.

Tillerson sa at oppgaven ikke blir enkel, men at han tar utfordringen.

Kritiske generaler

Trumps grensemur mot Mexico får 1,4 milliarder dollar allerede i år, i tillegg til nye bevilgninger i 2018.

Tidligere har Trump lovet at Mexico skal betale for muren. Likevel må han altså bruke av USAs egne skatteinntekter for å begynne byggingen.

Mens det føderale politiet FBI skjermes, skal rettshjelp til fattige kuttes. Også landbruks- og arbeidsdepartementet får mindre penger. Kulturmyndigheten National Endowment for the Arts ønsker Trump å legge ned.

Mange utenrikspolitiske eksperter har kritisert Trumps planer om å skjære kraftig ned på diplomati og bistand. 120 pensjonerte generaler og admiraler har skrevet under et brev hvor de ber presidenten endre disse planene.

(©NTB)

Publisert:
  1. Donald Trump
  2. Miljø
  3. Bistand

Mest lest akkurat nå

  1. Advokat til Aftenbladet: – De forventer at vi leser obduk­sjons­rapporter på flyet

  2. Magne Fjell blir ny havnedirektør

  3. Pia Myrvold flytter hjem til Stavanger

  4. Sandnes-talent herjet - vant 13-0 (!)

  5. Flere barnefamilier enn tidligere er bostedsløse: – Alvorlig

  6. Kraftig regnvær og flomfare på vei