Europa puster lettet ut etter nederlandsk valg

Europeiske ledere trekker et lettelsens sukk etter et valg med høy oppslutning i Nederland. Nå håper de på tilbakeslag for ytre høyre i Frankrike og Tyskland.

Statsminister Mark Rutte - og store deler av Europa - trekker et lettelsens sukk etter valgseieren. Foto: Patrick Post / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Det har vært mye større mobilisering av unge og av folk med høy utdanning som har vært bekymret for fremveksten av populistiske partier. De har derfor brukt stemmeretten, sier forsker Pieter de Wilde ved NTNU til NTB.

Han mener også oppslutningen var høy som følge av at mange partier med vidt forskjellige ståsteder deltok. Partier med klare meninger går mest fram, forklarer de Wilde.

– Vi ser en polarisering ved at det politiske landskapet går til høyre, og ved at de som er ekstreme i motsatt ende av skalaen, som vil ha åpne grenser, også går fram. Partier med uklare posisjoner taper, sier de Wilde.

Europa-polarisering

– Dette gjelder Europa generelt. Man har polarisering mellom dem som vil stenge grenser og dem som vil forsvare en liberal åpen verden. De liberale innser at de må kjøre hardt og være mer aggressive for å forsvare sine verdier. I Nederland ser man det med de grønne, i Frankrike med Emmanuel Macron og i Tyskland med Martin Schulz, sier de Wilde, som mener Ruttes oppslutning ble uventet stor.

– Mest sannsynlig har det med Tyrkia-krisen å gjøre. Hvis det er noe man kan lære av dette, er det at det kan lønne seg å krangle med noen autoritære ledere, enten det er Viktor Orbán, Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan eller Donald Trump, sier de Wilde.

Wilders-effekten

Statsminister Mark Ruttes høyreliberale parti VVD ble størst, men går tilbake fra forrige valg. Islam-motstander Geert Wilders' parti PVV går fram. Wilders mener hans parti har påvirket de andres politikk.

– Han har rett i at midtpartiene, de liberale, sosialdemokratene og kristendemokratene, har endret sin EU- og innvandringspolitikk de siste 10–20 årene. Det er en stor endring, de er mye mer kritisk til et flerkulturelt samfunn, til islamsk innvandring og til EU, men de går ikke så langt at de sier man må kaste ut muslimer, forby islam eller forlate EU, sier de Wilde.

Forskeren mener valgfremgangen for den liberale siden, som D66 og de grønne kan vise til, er en motreaksjon, ikke bare mot Wilders, men også mot at de nederlandske sosialdemokratene har gått til høyre og blitt mer kritiske til innvandring og EU.

Europa-gratulasjoner

Ruttes valgseier faller i god smak hos europeiske ledere.

– En klar seier over ekstremismen. Verdiene åpenhet, respekt for andre og tro på Europas framtid er eneste virkelige måten å møte de nasjonalistiske impulsene og isolasjonismen som ryster verden, sier Frankrikes president François Hollande.

Tysklands statsminister Angela Merkel gratulerer Rutte og ser fram til å fortsette samarbeidet som "venner, naboer og europeere". President Jean-Claude Juncker i EU-kommisjonen mener Nederland har sagt ja til Europa og nei til ekstremisme. Italias statsminister Paolo Gentiloni er enig.

– Ikke noe #Nexit. Anti-EU-høyreflanken har tapt valget i Nederland.

– Ansvarlig politikk og fortsatt europeisk samarbeid vant over populisme. Håper anti-EU-kreftene i Europa er svekket, skriver utenriksminister Børge Brende (H) på Twitter.

(©NTB)

Les også

  1. Wilders erkjenner valgnederlag

Publisert:
  1. Nederland
  2. EU

Mest lest akkurat nå

  1. Tenåringer hengt ut som voldtektsmenn på Tiktok: – Det tok livet av ungdomstiden vår

  2. Familien prøvde å overtale kvinnen til å ta vaksinen. Men hun sto på sitt

  3. Dei sat i baksetet då foreldra døydde

  4. Kulturlivet er ikkje stengt. Men lørdag kveld var det heilt tomt

  5. Førstemann til mølla-prinsippet skaper både sinne og tårer for skuffede badegjester

  6. Ole Kallelid er død