Syklon har truffet Øst-India – advarer om bølger høyere enn hustak

Syklonen Yaas har truffet Øst-India. Mer enn 1,2 millioner personer er alt blitt evakuert fra lavtliggende områder på Indias østkyst.

Strandkiosker står i vann under tidevannet på Digha i Bengalbukta i India onsdag.
  • NTB-AP-AFP
Publisert: Publisert:
Syklonen har truffet land onsdag morgen, og det er regn, høye bølger og sterk vind.
Det er vann opp til knehøyde allerede flere steder i Øst-India.
Meteorologene sier at mer en 17 centimeter regn har falt i i Chandabali og Paradip-regionene i Odisha-staten siden tirsdag. Mye regn og høye bølger fortsetter å ramme østkysten av India onsdag formiddag.
Flere trær har veltet som følge av syklonen. Redningsarbeidere jobber på spreng.
Syklonen Yaas nærmer seg Indias østlige kyst på dette satellittbildet fra tirsdag.
En landsbybeboer holder en paraply under mørke skyer i Balasore i Odisha tirsdag.
En gravemaskin flytter kampestein for å forsterke strandkanten i Purba Medinipur i Vest-Bengal.
Landsbykvinner som har søkt ly i et evakueringssenter lager mat i Balasore-distriktet i Odisha.
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Indias meteorologiske institutt advarer om at syklonen vil generere bølger høyere enn hustakene i noen områder.

Syklonen har allerede tatt to liv og ødelagt boliger i kraftig vind og regnvær i delstatene Odisha og Vest-Bengal, før den traff land onsdag morgen.

Indias meteorologiske institutt omtaler syklonen som svært alvorlig. Den har en vindhastighet på mellom 36 og 39 meter i sekundet, med vindkast som måler opp til 43 meter i sekundet, opplyste instituttet tidlig onsdag.

Meteorologene sier også at mer en 17 centimeter regn har falt i i Chandabali og Paradip-regionene i Odisha-staten siden tirsdag, og tidevannsbølger på opptil 4 meter vil sannsynligvis oversvømme noen lavtliggende områder.

Fly- og togtrafikk stanset

En tornado rev opp flere trær og ødela strømledninger tirsdag. Strømmen tok livet av to personer og påførte skader på 40 hus i Vest-Bengal. Minst 20 distrikter i delstaten forventes å bli rammet av stormen.

Flyplassen i Kolkata holder stengt til onsdag kveld, og togtrafikken er stanset.

I forrige uke døde over 140 mennesker da syklonen Tauktae traff land på vestkysten.

Flere utfordringer samtidig

Ekstremværet rammer samtidig som landet står i koronapandemien.

– Vi er nødt til å møte begge utfordringene samtidig, sier Odishas førsteminister Naveen Patnaik, som oppfordrer folk som flyttes til evakueringssentre, til å bruke dobbelt munnbind og opprettholde sosial avstand. Han ber samtidig folk om å ikke få panikk.

Redd Barna sier de er bekymret for at koronaviruset nå vil spre seg enda mer, siden det er begrenset med tilgjengelig plass for dem som søker tilflukt fra stormen.

– Hundretusenvis av barn og deres familier risikerer å bli hjemløse, tvunget til å sove ute, slik at de ikke kan følge retningslinjene for sosial distansering og risikerer å bli utsatt for viruset, sier visedirektør for Redd Barnas programmer i India, Chittapriyo Sadhu, i en uttalelse sendt til NTB.

Blir vanligere

For ett år siden traff den kraftigste syklonen på over ti år, den østlige delen av India. Nesten 100 mennesker døde da Amphan ødela landsbyer og jordbruksområder.

– Vi har ikke klart å reparere skadene på hjemmet vårt fra den forrige syklonen. Nå kommer en ny syklon. Hvordan skal vi klare å være her? spør Samitri, som bruker kun ett navn.

Sykloner blir stadig hyppigere og mer alvorlige i det nordlige Indiahavet ettersom klimaendringene varmer havet, og ødelegger kystsamfunn, ifølge forskere.

Publisert: