Hemmelig politiapp førte til pågripelser av hundrevis av kriminelle verden rundt

En internasjonal politioperasjon mot organisert kriminalitet har ført til hundrevis av pågripelser. En rekke land, blant dem Norge, er involvert.

En person arresteres av Australias føderale politi i forbindelse med Operasjon Ironside mot organisert kriminalitet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Totalt er over 800 personer arrestert i de 16 landene som deltar i operasjonen. Over 12.000 telefoner ble brukt til å utveksle kryptert informasjon på appen ANoM - der politiet i en hemmelig operasjon kunne lese alt som ble skrevet.

Det føderale australske politiet opplyser at 224 personer er pågrepet bare i Australia i forbindelse med operasjonen. Det er tatt beslag i 3,7 tonn narkotika, 104 våpen og mange millioner dollar i kontanter.

Aksjonen fikk i Australia navnet «Operasjon Ironside» og har pågått siden 2018. Europol omtaler aksjonen som «Green Light/Trojan Shield».

Sju personer er pågrepet i Norge, opplyser Kripos. Alle er siktet for alvorlig narkotikakriminalitet.

Norsk politi har siden februar mottatt overskuddsinformasjon fra amerikanske myndigheter om alvorlig kriminell aktivitet i Norge. Denne informasjonen har blitt foredlet og videresendt til aktuelle politidistrikt.

– Som følge av informasjonen er sju personer pågrepet i forskjellige distrikt, siktet for alvorlig narkotikakriminalitet. Det er gjort betydelig beslag av narkotika og penger, sier politiadvokat Morten Stene i Kripos.

FBI: Beslagla hundrevis av tonn med kokain

– Dette er en eksepsjonell operasjon, den største mot kryptert kriminalitet, sa Europol-sjef Jean Philippe Lecouffe på en pressekonferanse i Haag i Nederland ved 10-tiden tirsdag.

Visedirektør Calvin Shivers i FBI sier aksjonen har gitt politiet mulighet til å konfiskere hundrevis av tonn med kokain og annen narkotika, samt beslag av store mengder kontanter. Shivers sa at over 100 drap ble planlagt på nettverket.

I Sverige ble 155 mistenkte arrestert mandag og tirsdag, i en av de største operasjonene mot organiserte kriminelle i landet, fortalte Linda Staaf fra det svenske politiet nasjonale operative avdeling, Noa, på pressekonferansen.

Hun omtalte nettverkene som dem som driver med tung narkotikakriminalitet, drap og trusler i landet.

– Vi har stoppet 10 planlagte mord, sa Staaf.

Fem svensker ble også pågrepet i Spania gjennom samarbeid med spansk politi, opplyste hun.

Australsk politi har i tre år sammen med amerikanske FBI i hemmelighet drevet en kryptert kommunikasjonsplattform kalt ANoM, der aktørene har kommunisert, heter det.

Plantet appen via kriminelle

Denne skal de gjennom en skjult politioperasjon ha fått plantet og spredt blant australske kriminelle via flere nøkkelpersoner i miljøet, skriver avisen The Sydney Morning Herald.

Etterforskningen har vært teknologisk komplisert og det skal i noen tilfeller ha tatt opp til mange måneder å verifisere hvem som sto bak konkrete meldinger på tjenesten.

I flere land har politiet slått til mot nettverk som drev med organisert kriminalitet. Medlemmer av søramerikanske narkotikakarteller, asiatiske triader og kriminelle nettverk både Øst-Europa og resten av Europa, er blant de arresterte.

Pågripelser også i Norge

Pressetjenesten i Europol bekrefter til VG at Norge er et av 16 land involvert i politiaksjonen.

– Vi kan bekrefte at norsk politi har deltatt i aksjonen. Jeg kan ikke kommentere utover det, sier pressevakt i Kripos, Jonas Fabrisus Christoferssen, til VG.

I Tyskland har politiet tirsdag slått til mot 30 bygninger i Duisburg, Leverkusen, Gelsenkrichen og flere andre byer på jakt etter hvitvasking og organisert kriminalitet, melder AP.

Tysk politi forlater en villa i byen Leverkusen som ble ransaket tirsdag i forbindelse med den verdensomspennende politiaksjonen Operasjon Ironside.

De kriminelle ble drevet over til appen ANoM etter at politiet i Nederland, Belgia og Frankrike lyktes med å få stanset en annen kryptert plattform, den såkalte Sky ECC, opplyste Europol-sjef Jean Philippe Lecouffe på en pressekonferanse i Haag tirsdag.

Ifølge den australske kringkasteren ABC, som omtaler aksjonen som den største i landets historie, ble det planlagt henrettelser, storimport av narkotika og hvitvasking via appen.

Mer enn 11.000 personer brukte appen. Myndighetene kunne angivelig lese så mange som 25 millioner meldinger i sanntid. Det ble gjennomført politiaksjoner også i USA og Europa mandag, skriver den australske kringkasteren ABC.

Drakk øl, fikk en god ide

Australsk politi varsler at det kan ventes flere pågripelser både innenlands og globalt i tilknytning til operasjonen.

– Dette er bare starten, sa visepolitisjef David Hudson i New South Wales på en pressekonferanse i natt.

Sjefen for det australske føderale politiet, Reece Kershaw, fortalte på den sammen pressekonferansen at ideen kom opp mens en gruppe australske politifolk drakk øl sammen med kolleger fra amerikanske FBI.

– Noen av de beste ideene dukker opp når man drikker noen øl, sa Kershaw.

Appen ble stengt ned av politiet på tirsdag, skriver The Sydney Morning Herald.

Vedtok omstridt lov om antikryptering

Den sofistikerte aksjonen ble mulig å gjennomføre etter at den australske regjeringen i desember 2018 vedtok den såkalte TOLA-loven, som tillater landets politi å ta beslag i store mengder data fra elektronisk kommunikasjon.

Politiet fikk også mulighet via loven til å bryte seg inn i kryptert kommunikasjon til privatpersoner uten en rettslig kjennelse. Samtidig ble landets tilbydere av data- og telekommunikasjon pålagt å assistere politiet med å lage bakdører inn til kryptert informasjon.

Blant juridiske eksperter og i pressen er den omstridte loven blitt omtalt som en «antikrypteringslov».

Operasjon Ironside har ført til flere arrestasjoner i Australia.

Europol-pressekonferanse

Det svenske nyhetsbyrået TT skriver at Sverige, New Zealand, Norge, Danmark, Estland, Finland, Canada, Litauen, Nederland, Tyskland, Skottland, Storbritannia, Ungarn og Østerrike er involvert.

Publisert: