Irakiske styrker befester stillingene utenfor Mosul

Dårlig vær hindret irakiske spesialstyrker i å rykke videre fram mot Mosul onsdag, men styrkene befester stillingene i forstaden Gogjali, sier en general.

Irakiske styrker strammer grepet om Mosul.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Høy luftfuktighet og skydekke vanskeliggjorde sikten fra fly, helikoptre og droner, forklarer general Haider Fadhil.

Gogjali er en landsby og forstad innenfor Mosuls bygrense. I morgentimene var det relativt stille, men det hørtes sporadisk skyting og lyd av artilleri mot IS-stillinger, ett døgn etter at irakiske styrker hadde inntatt forstaden.

Sikrer bygninger

De irakiske styrkene forsøkte onsdag å demontere landminer og eksplosiver som IS hadde utplassert. Mesteparten av Gogjalis bygninger, butikker og bolighus er ødelagt, opplyser en hærkilde til DPA.

Oberstløytnant Muhanad al-Timimi sier til AP at spesialstyrkene har gått fra hus til hus for å sikre Gogjali, og at de i den forbindelse har drept åtte IS-opprørere.

Samtidig kom det onsdag meldinger om at det i Gogjalis nabolag al-Samah strømmet hundrevis av sivile ut på gatene, noen av dem med hvite flagg. Alle kvinnene var ikledd nikab og alle mennene hadde skjegg.

En irakisk stridsvogn på vei mot Mosul.

Fra øst

Tirsdag tok irakiske styrker kontroll over en TV-stasjon i Gogjali.

Den amerikanskledede koalisjonen gjennomførte mandag flyangrep mot IS-stillinger i Gogjali for å rydde vei for spesialstyrkene. Tirsdag tok spesialstyrkene seg inn i forstaden, men møtte kraftig motstand fra IS.

De irakiske spesialstyrkenes oppgave er å rydde vei for en panserdivisjon fra den irakiske hæren.

Gogjali er siste skanse på østfronten før styrkene er inne i Mosul.

– 46 landsbyer frigjort

Stormløpet mot Mosul fortsetter også fra vest og sør. Den sjiadominerte paraplyorganisasjonen Hashed al-Shaabi har frigjort 46 landsbyer over et område på 590 kvadratkilometer, ødelagt 20 bilbomber og drept flere titall IS-opprørere, mens andre IS-opprørere har løpt av gårde, uttaler talsmannen Ahmmed al-Asady.

Irakiske styrker innledet onsdag en offensiv langs en akse nær byen Hammam al-All, om lag 20 kilometer sør for Mosul.

– Etter å ha frigjort Hammam al-All og byene og landsbyene rundt, er planen at styrkene skal innta den sørlige delen av Mosul og deretter gå inn i byen og krysse elva Tigris, sier oberst Ahmmed al-Jabouri.

Matmangel

Sivilbefolkningen i frigjorte områder rundt Mosul har stort behov for mat. Folk har i all hovedsak overlevd på brød og vann, samtidig som behov for medisiner er stort, melder UNICEF.

Flyktninghjelpens Irak-direktør Wolfgang Gressmann opplyser til AFP at hjelpearbeidere nå stålsetter seg for det de frykter vil bli en bølge av sivile som vil forsøke å dra fra Mosul når kampene starter i selve byen.

Irakiske spesialstyrker tok seg tirsdag inn i den østlige utkanten av Mosul. Dette bildet ble tatt i helgen da irakiske soldater tok kontroll over landsbyen Qaraqosh utenfor Mosul.

Baghdadi

Irakiske regjeringsstyrker, kurdiske styrker, sunnimilits og sjiamilits, med flystøtte fra den USA-ledede koalisjonen, innledet Mosul-operasjonen 17. oktober. Mosul ble erobret av IS sommeren 2014.

Det var i millionbyen Mosul at IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi kunngjorde sitt «kalifat». En høytstående kurdisk tjenestemann sier til The Independent at det foreligger informasjon om at Baghdadi gjemmer seg i Mosul. Skulle Baghdadi bli tatt til fange eller drept, vil IS være påført et stort nederlag.

Statsminister Haider al-Abadi har lovet at IS skal være drevet ut av Mosul og Irak innen nyttår.

Publisert:
  1. Irak
  2. Mosul
  3. Den islamske staten (IS)

Mest lest akkurat nå

  1. Snøvær skaper problemer på Stavanger lufthavn, Sola: – Vi fikk ingen informasjon

  2. Advarer mot svært glatte veier

  3. Her fosser strøm-milliardene inn

  4. Halvannet år etter at Konrad Åsnes (18) brakk nakken i en stupeulykke i Godalen, ble stupebrettet fjernet

  5. Fjerner populær gaveordning på kort varsel

  6. Butikkene reklamerer med trygg levering helt hjem. Men blir varene levert på en lovlig måte?