Italia trekker begjæringen om utlevering av mulla Krekar

Italias begjæring om utlevering av mulla Krekar vil bli trukket tilbake. Riksadvokaten beordrer at Krekar løslates, opplyser Riksadvokaten.

Mulla Krekar bletorsdag i forrige uke framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett på grunn av fare for at han vil unndra seg rettsforfølgelse i Italia. Nå trekker Italia begjæringen og Riksadvokaten har beordret Krekar løslatt. På bildet mulla Krekar (t.v) og hans advokat Brynjar Meling.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

«Riksadvokaten har mottatt kopi av brev av 25. november 2016 fra det italienske justisministeriet til Justis- og beredskapsdepartementet, hvor det er opplyst at Italias begjæring om utlevering av mulla Krekar vil bli trukket tilbake», opplyser Riksadvokaten i en pressemelding onsdag.

Det er ikke opplyst hvorfor kjennelsen ble opphevet eller hvorfor utleveringsbegjæringen ikke har blitt trukket tilbake tidligere.

Formell tilbaketrekking av utleveringsbegjæringen innebærer at utleveringssaken mot mulla Krekar avsluttes fra norsk påtalemyndighets side, opplyses det videre.

Mulla Krekars advokat er lettet over den overraskende løslatelsen av Najmuddin Faraj Ahmad.

– Det viktigste er at jeg ikke går i fella, og unngår å hovere, men tenker at dette ikke først og fremst er en seier for mulla Krekar eller advokat Meling, det er en seier for rettssikkerheten, sier Meling til NRK.

Han sier seg lettet over at italienske myndigheter har trukket begjæringen om utlevering, og bekrefter at Krekar skal løslates onsdag.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier de er overrasket over at Italia har trukket begjæringen om utlevering av mulla Krekar.

– Vi har ikke fått noen forklaring på hvorfor det skjer, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NRK.

Les også

LES OGSÅ: Krekar for retten i mars, frykter avgjørende feil i bevisene

Les også

LES OGSÅ: Mulla Krekar pågrepet av PST

Krekar er overrasket

Mulla Krekar er overrasket over at han ikke skal utleveres til Italia.

– Jeg hadde ikke peiling på at jeg fikk komme ut, sa Krekar til VG mens han ventet på kona og familien utenfor Ila fengsel onsdag ettermiddag.

– Jeg må sikkert inn igjen om to måneder, kommenterte han videre.

Onsdag formiddag kom nyheten om at Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, ikke skal utleveres til Italia, og dermed ble han løslatt fra Ila fengsel der han satt varetektsfengslet.

Det skjer etter at det italienske justisministeriet sist fredag meddelte Justisdepartementet i Norge at begjæringen om utlevering trekkes tilbake.

Verken Riksadvokaten, PST eller mulla Krekars advokat kjente til at Italia ville trekke tilbake utleveringsbegjæringen som ble opphevet av en italiensk domstol allerede 3. mars i år.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) tar Italias beslutning om å trekke begjæringen om utlevering av mulla Krekar til etterretning.

– Jeg tar til etterretning at utleveringsbegjæringen nå vil bli trukket fra italienske myndigheters side. Jeg forholder meg til at dette er vurderinger som er tatt av italienske myndigheter i forbindelse med deres straffesak, sier Anundsen og legger til:

– Jeg har ikke noen følelser i denne saken.

Frp-statsråden understreker at norske myndigheter i denne saken har fulgt det internasjonale regelverket og de konvensjoner de er bundet av, og at saken er behandlet på ordinær måte.

Publisert:
  1. Italia
  2. Justis- og beredskapsdepartementet
  3. Mulla Krekar

Mest lest akkurat nå

  1. Har du sett nordlys i kveld?

  2. To ganger fikk ekte­paret fra Jæren nei til å adoptere. Likevel dro de til Sør-Korea og hentet et barn

  3. Frankrike kaller ambassadører hjem

  4. 20 vil bli ny Kolumbus-sjef

  5. Fugler ved Breiavatnet ble matet med ukokt ris

  6. Lagmannsretten nekter å behandle drapsforsøkssak