Syriske regjeringsstyrker rykker fram i Aleppo

Syriske regjeringsstyrker rykker stadig lenger inn i de tidligere opprørskontrollerte delene av Aleppo, til protester fra omverdenen som frykter for sivilbefolkningens skjebne.

Syriske regjeringsstyrker og deres allierte rykker stadig lenger inn i de tidligere opprørskontrollerte områdene av Øst-Aleppo.
  • Nils Inge Kruhaug - Ntb
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Over 250.000 mennesker bor i områdene som fram til nå har vært kontrollert av opprøre øst i Aleppo.

Syriske myndigheter har satt seg fore å gjenerobre hele Aleppo, og har fått god hjelp fra allierte militsgrupper som Hizbollah og russiske og iranske styrker.

Endelig offensiv

Tirsdag innledet de syriske regjeringsstyrkene det som ble omtalt som en endelig offensiv mot Øst-Aleppo og har siden hatt god framgang og blant annet erobret bydelen Masakan Hanano.

– Dette er den viktigste framrykkingen i de østlige bydelene regimet har gjort til nå, sier Rami Abdulrahman i den syriske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

– Dersom de tar kontroll over Masakan Hanano, vil regimet ha oversikt og kontroll over flere opprørskontrollerte bydeler og kunne avskjære de nordlige delene fra resten av de opprørskontrollerte bydelene, sier han.

Erobringen av Masakan Hanano er ikke bare strategisk viktig, men har også symbolsk betydning ettersom dette var den første bydelen opprørerne tok kontroll over i 2012.

FN frykter en humanitær katastrofe i Øst-Aleppo dersom regjeringsstyrkenes offensiv mot området fortsetter.

Sivile ofre

Ifølge SOHR har den siste ukas offensiv i Aleppo kostet over 100 sivile livet, og angrepene har også rammet sykehusene i de opprørskontrollerte områdene.

Alle sykehus og feltsykehus er nå ute av drift, og kun noen mindre klinikker opererer, opplyser norske Elizabeth Hoff, som er representant for Verdens helseorganisasjon (WHO) i Syria.

Både FNs generalsekretær Ban Ki-moon og president Barack Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver Susan Rice har fordømt angrepene mot sykehus på det sterkeste.

– Disse avskyelige handlingene kan ikke forsvares, sier Rice i en uttalelse.

– De ansvarlige for disse og andre grusomheter i Syria, hvem og hvor de enn er, vil en dag bli stilt til ansvar, heter det i en uttalelse fra Ban.

Alle sykehus og feltsykehus i Øst-Aleppo skal nå være bombet sønder og sammen.

Avviser Mistura-forslag

FNs spesialutsending Staffan de Mistura har tidligere tilbudt seg å personlig eskortere opprørerne fra Jabhat Fatah al-Sham, tidligere kjent som Nusrafronten og al-Qaidas forlengede arm, ut av Aleppo.

– Hvis dere velger å dra med verdighet, er jeg personlig rede til å fysisk følge dere, sa Mistura i oktober. Opprørerne takket ikke ja til tilbudet.

Staffan de Mistura har ikke greid å overtale opprørerne til å forlate Øst-Aleppo, og han har heller ikke fått det syriske regimet til å la opposisjonen styre i området.

Syriske myndigheter avviser på sin side et forslag fra Mistura om å la opposisjonen få lov til å administrere de aktuelle Aleppo-bydelene, dersom de væpnede opprørerne går med på å trekke seg ut.

– Vi har sagt klart ifra om at dette er helt uaktuelt, det vil være det samme som å belønne terrorisme, sier Syrias utenriksminister Walid Muallem

Frykter katastrofe

Både Mistura og andre advarer mot en nært forestående humanitær katastrofe i Øst-Aleppo, dersom kampene fortsetter og det blir like vanskelig å bringe inn nødhjelp til innbyggerne.

– Tiden er i ferd med å renne ut. Ved juletider vil det hele komme til å bryte sammen. Vi kan få 200.000 mennesker som beveger seg i retning av Tyrkia, det vil bli en humanitær katastrofe, sa Mistura søndag. (©NTB)

Publisert: