Store kine­siske mili­tær­øvelser i gang ved Tai­wan

Kina har prøveskutt langtrekkende raketter i sine største militærøvelser noensinne i farvannene rundt Taiwan.

Kinesiske bombefly på et bilde tatt over Sør-Kina i 2017. Det kinesiske militæret begynte torsdag sine største øvelser noensinne i farvannene utenfor Taiwan.
  • NTB-AFP-AP
Publisert: Publisert:
Militæret på Taiwan øvde i slutten av juli på å avverge en mulig invasjon. Bildet av stridsvognene ble tatt i nærheten av Taipei.
Kongressleder Nancy Pelosi forlot Taiwan onsdag etter et kort besøk på under 24 timer. Men besøket utløste harme i Kina, som svarer med store militærøvelser rundt Taiwan.

Flere serier med ballistiske missiler er torsdag avfyrt, ifølge forsvarsdepartementet på øya.

Departementet fordømmer det de kaller irrasjonelle handlinger som undergraver den regionale freden.

Rakettene omtales i mer positive ordelag av kinesiske myndigheter. Det var snakk om langtrekkende presisjons-utskytinger mot utvalgte mål, ifølge landets regjerende kommunistparti. Testene var angivelig vellykkede.

De omfattende øvelsene er igangsatt etter at den amerikanske toppolitikeren Nancy Pelosi (82) besøkte Taiwan. Besøket utløste rasende reaksjoner fra Beijing, som anser det selvstyrte Taiwan som en del av sitt territorium.

– Kina er offeret

Regjeringen i Kina forsvarer øvelsene og legger skylden for den økte spenningen på USA.

– I den pågående striden rundt Pelosis Taiwan-besøk er USA provokatøren, og Kina er offeret, hevder Hua Chunying, talskvinne i det kinesiske utenriksdepartementet.

En kinesisk militær kilde hevder overfor nyhetsbyrået AFP at øvelsene skal fungere som forberedelse til reelle militære stridigheter. Skulle taiwanske styrker løsne skudd, vil Kinas hær iverksette harde mottiltak, ifølge kilden.

Militærøvelsene finner sted i seks områder rundt Taiwan, noen steder bare 20 kilometer fra kysten.

Ifølge den kinesiske avisa Global Times skal det for første gang skytes missiler over taiwansk territorium. I tillegg skal kineserne simulere en blokade av øya.

Mindre kinesiske militærøvelser begynte tirsdag, samme dag som Pelosi ankom Taiwan.

Reagerer sterkt

USA kaller øvelsene uansvarlige. Landene i G7 – der USA inngår – reagerer sterkt på at Kina bruker et besøk som påskudd til å starte aggressiv militær aktivitet i Taiwan-stredet.

Nancy Pelosi er leder for Representantenes hus og en av de mektigste lederne i Det demokratiske partiet, som også president Joe Biden tilhører. Hun er den mest høytstående representanten for USA som har besøkt Taiwan på 25 år.

– I dag står verden overfor et valg mellom demokrati og autokrati. USA er fast bestemt på å bevare demokratiet, her i Taiwan og rundt om i verden, sa Pelosi under besøket.

Myndighetene på Taiwan sier de følger nøye med på militærøvelsene. Forsvarsdepartementet på øya sier de følger et prinsipp om å forberede seg på krig, uten å forsøke å starte noen krig.

– Vil unngå opptrapping

Selv om Kina starter store militærøvelser og bruker krigersk retorikk, tror analytikere at president Xi Jinping vil unngå at situasjonen eskalerer og kommer ut av kontroll.

– Det siste Xi ønsker, er en krig som starter ved et uhell, sier forsker Titus Chen ved Sun Yat-sen nasjonale universitet på Taiwan.

Analytiker Amanda Hsiao ved tankesmia International Crisis Group sier Kina ønsker å signalisere at landet avviser Taiwans suverenitet.

Samtidig mener Hsiao at øvelsene nå er en eskalering sammenlignet med den forrige krisen i Taiwan-stredet midt på 1990-tallet.

Viktige skipsruter

Noen av de travleste skipsrutene i verden går gjennom områdene der øvelsene pågår. Nesten halvparten av verdens konteinerskip passerte gjennom Taiwan-stredet de sju første månedene i år, ifølge tall innhentet av Bloomberg.

Skipsrutene brukes blant annet til frakt av flytende naturgass og databrikker. Taiwan er verdens viktigste produsent av avanserte databrikker, som er helt nødvendige komponenter i store deler av verdens industriproduksjon.

– Det vil uunngåelig bli forstyrrelser i de globale forsyningskjedene siden skip må omdirigeres, sier forsker James Char ved Rajaratnam School of International Studies i Singapore.

Kinas militærøvelser skal vare fram til søndag. De fordømmes også av EUs utenrikssjef Josep Borrell, som sier det er feil å bruke Pelosis besøk som et påskudd til å starte aggressiv militær aktivitet.

Publisert: