Britisk studie: Omikron­varian­ten ikke mil­dere enn delta

Omikronvarianten av koronaviruset viser ingen tegn til å være mildere enn deltavarianten, viser en studie fra Imperial College i London.

Kø utenfor et vaksinasjonssenter i Manchester. Britiske myndigheter har satt som mål å øke antall oppfriskingsdoser til 1 million per dag i kampen mot omikronvarianten.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 280 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Studien er basert på statistikk fra UK Health Security Agency and National Health Service, knyttet til folk som har testet positivt for koronavirus på PCR-tester i England mellom 29. november og 11. desember, melder Reuters.

– Omikron er forbundet med en 5,4 ganger høyere risiko for reinfeksjon, sammenlignet med delta, står det i studien, som ikke er fagfellevurdert ennå.

I studien fremkommer det også at vaksineeffektiviteten er på mellom 0 og 20 prosent etter to doser, og mellom 55 og 80 prosent etter en tredje dose.

– Denne studien bringer ytterligere bevis til bordet på hvordan omikron i betydelig omfang kan omgå immunitet som tidligere smitte eller vaksinasjon har gitt, sier studiens hovedforfatter Neil Ferguson.

– Dette betyr at omikron utgjør en stor og umiddelbar trussel mot folkehelsen, sier Ferguson videre.

Det er viktig å ikke overtolke dataene som forskerne sitter på så langt, mener Clive Dix, tidligere leder for UK Vaccine Taskforce.

– Konklusjonene som gjøres, er basert på å foreta slutninger rundt omikron der vi ennå ikke har tilstrekkelig datagrunnlag, sier Dix.

Han peker også på at noen av konklusjonene i den britiske studien, skiller seg fra omikrondata fra Sør-Afrika, der det kommer fram at vaksiner fungerer godt mot alvorlig sykdom og død. Han mener tallmaterialet først vil være sikrere om en måneds tid.

Publisert: