Stille fra irakiske og kurdiske styrker i Kirkuk 

Tusenvis av irakiske soldater står utenfor byen Kirkuk nord i Irak i påvente av at kurdiske soldater skal trekke seg ut av området. 

Kurdiske peshmerga-soldater i Kirkuk.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Ifølge en kurdisk tjenestemann ga Irak de kurdiske peshmerga-soldatene frist til klokken 2 natt til søndag for å trekke seg ut av byen og gå tilbake til stillingene de hadde før 6. juni 2014.

Ifølge BBC indikerer flere meldinger at tidsfristen er utsatt i 24 timer. Irakiske myndigheter skal ha benektet at noen tidsfrist i det hele tatt var satt.

Regjeringsstyrkene rykket fredag fram og sto bare få kilometer fra kurdiske styrker ved oljebyen Kirkuk i Nord-Irak. Tusenvis av tungt bevæpnede kurdiske peshmerga-soldater har siden torsdag kveld blitt utplassert i og ved Kirkuk med beskjed om å forsvare byen for enhver pris.

– Kravet fra regjeringsstyrkene om å evakuere Kirkuk og overgi kontrollen av provinsen, innbyggerne og de naturlige ressursene er helt uakseptabel, sa den kurdiske guvernøren i Kirkuk, Najmaldin Karim.

Ifølge Karim er kurderne i kontakt med den USA-ledede koalisjonen mot IS som overvåker situasjonen.

De kurdiske styrkene tok kontrollen over Kirkuk i 2014 da regjeringssoldatene flyktet fra området som følge av en omfattende IS-offensiv. Etter hvert som IS ble drevet ut, ble området inntatt av kurdiske styrker som spilte en sentral rolle i offensiven.

Publisert:
  1. Krig
  2. Irak

Mest lest akkurat nå

  1. Bertelsen & Garpestad gikk for storstilt julebord: - De ansatte fortjente det

  2. Sånn tenker en fastlege om deg og ditt

  3. Frelsesarmeen beholder arven fra Inger-Tones adoptivmor

  4. 117 nye smittetilfeller på Nord-Jæren

  5. Tar farvel med hjemmefansen: – Det blir emosjonelt

  6. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste