Monster-orkanen Irma fortsetter sin knusende ferd

Orkanen Irma har fullstendig rasert flere øyer nordøst i Karibia. Nå sikter den mot Turks og Caicosøyene og Bahamas før den trolig raser inn over Florida.

Store områder står under vann på den franske øya Saint-Martin etter orkanen Irmas herjinger. Foto: Rci.fm / AFP / NTB scanpix
 • Are Føli
 • NTB
Publisert: Publisert:
Ødeleggelsene er omfattende på den franske øya Saint-Martin etter orkanen Irmas herjinger. Foto: Rci.fm / AFP / NTB scanpix
En mann ser på ødeleggelsene etter orkanen Irma i St. John's på Antigua. Ødeleggelsene er svært omfattende på Barbuda – den andre øya i øystaten Antigua og Barbuda. Foto: AP/NTB scanpix
Orkanen Irmas herjingen. Foto: NOAA / AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Irma er allerede den kraftigste orkanen som noensinne har vært registrert i Atlanterhavet. Om den stort sett går over åpent hav framover, vil den til helgen trolig rase innover Florida med knusende kraft, fortsatt som en kategori 5-orkan.

Guvernøren i Florida har erklært katastrofetilstand, mens 150.000 innbyggere i deler av Miami og den lange øykjeden Florida Keys har fått ordre om å evakuere. Alle hovedveiene nordover er tette av biler, mens folk i Sør-Florida hamstrer mat og utstyr.

– Dette kan lett vise seg å bli det dyreste uværet i amerikansk historie. Og det sier en del når du tenker på hva som skjedde for to uker siden, sier orkanforskeren Brian McNoldy, med henvisning til situasjonen i Texas etter orkanen Harvey.

Flere øyer rasert

Siden Irma først fikk landkjenning i Barbuda onsdag morgen, har den rasert den fransk-nederlandske øya St.-Martin/Sint Maarten, den franske øya St.-Barthélemy og den britiske kolonien Anguilla. De små nederlandske besittelsene Sint Eustatius og Saba er også rammet.

– Det er absolutt ødeleggelse. Øya står så å si under vann. Slik det ser ut nå, er Barbuda knapt beboelig, sier Antigua og Barbudas statsminister Gaston Browne.

Etter å ha fløyet over Barbuda, anslår han overfor BBC at halvparten av øyas befolkning er hjemløse, og at gjenoppbyggingen vil koste rundt 100 millioner dollar. Ett barn omkom på øya da en familie forsøkte å komme seg i sikkerhet.

Både den franske og den nederlandske delen av St.-Martin er svært hardt rammet.

– Det er en enorm katastrofe. 95 prosent av øya er ødelagt, sier den lokale franske tjenestemannen Daniel Gibbs. Fire av den franske delens mest solide bygg er sterkt skadd.

Antall døde på St.-Martin er nedjustert fra åtte til fire, men innenriksminister Gérard Collomb frykter at dødstallet kan stige etter hvert som redningsmannskaper gjennomsøker de orkanherjede områdene.

Flyplassen sterkt skadd

Et videoopptak gjort fra et helikopter fra den nederlandske marinen, bekrefter at det er store ødeleggelser også i den nederlandske delen, Sint Maarten.

Hoteller langs kysten har fått revet av deler taket, palmetrær er ribbet for blader, dyre båter er skjøvet inn i en svært haug i marinaen, konteinere ligger strødd som leketøy, og biler flyter i oversvømte gater.

Den berømte internasjonale flyplassen der flyene lander rett over badestranda, er stengt. Taket er blåst av den moderne terminalen, og rullebanen ligger under tonnevis av sand.

Både Frankrike, Storbritannia og Nederland har sendt krigsskip og fly med forsyninger, og president Emmanuel Macron planlegger å besøke øyene som er rammet, så snart været tillater det.

Ny vindrekord

Også på den lange og flate britiske øya Anguilla er ødeleggelsene store. Den britiske regjeringen beskriver skadene som «alvorlige, og noen steder kritiske». Én person er bekreftet omkommet.

Både de britiske og de amerikanske Jomfruøyene er hardt rammet, og St. Thomas og St. John er uten kommunikasjon med omverdenen.

Orkanen Irma ble dannet utenfor Vest-Afrika før den krysset Atlanteren og traff øyene i Karibia. Uværet er det kraftigste som noen gang er registrert i Atlanterhavet utenfor Det karibiske hav og Mexicogolfen.

Vindstyrken har ligget på minst 82 meter per sekund i over 33 timer, ifølge det meteorologiske instituttet i Frankrike. Så kraftig vind så lenge er ikke tidligere blitt observert på jorda etter at satellittmålingene begynte tidlig på 1970-tallet.

Hundretusener uten strøm

Orkanen feide langs nordkysten av Den dominikanske republikk og Puerto Rico, men begge land slapp unna det verste. Likevel er over halvparten av Puerto Rico, hvor det bor over 3 millioner mennesker, uten strøm, og den ventes ikke tilbake på flere dager.

Irma var torsdag på vei langs Bahamas og Cubas nordkyst. Cubanske myndigheter har for sikkerhets skyld evakuert 36.000 utenlandske turister fra feriesteder som Cayo Coco og Guardalavaca og fraktet dem til hoteller lenger sør, mens cubanske ferierende er sendt hjem.

– Kan bli USAs dyreste

Irma ventes å treffe den amerikanske delstaten Florida i helgen. Befolkningen i full gang med å spikre plater på vinduer og hamstre forsyninger, om de ikke er på vei nordover i bil. Svært mange har ikke forsikring på boligene sine.

Miami Beach og Key West er blant områdene hvor folk har fått beskjed om å forlate hjemmene sine, skriver avisa Miami Herald. Også i Georgia har folk fått ordre om å evakuere kystområdene.

Texas og Louisiana ble for to uker siden rammet av orkanen Harvey, som forårsaket enorme nedbørsmengder og flom. Myndighetene i Texas har anslått at gjenoppbyggingen kan koste opptil 180 milliarder dollar – 1.400 milliarder kroner.

Les også

Derfor får uvær menneskelig navn

Les også

Hamstring og evakuering i solfylte Sør-Florida

Les også

To nye orkaner underveis mens Irma så vidt er i gang

Les også

Orkanen Irma raser gjennom Karibia – minst sju døde

Fakta om orkanen Irma

 • Irma er en orkan i kategori 5 og en av de sterkeste orkanene som noensinne er registrert i Atlanterhavet, med en vindhastighet opp mot 300 kilometer i timen.
 • Orkanen gikk inn over land i Karibia første gang onsdag og rammet øya Barbuda, i øystaten Antigua og Barbuda.
 • På Barbuda meldes det om en omkommet. Så å si alle bygninger på øya er skadd, og 60 prosent av de 1.400 innbyggerne er hjemløse.
 • Orkanen rammet også De amerikanske Jomfruøyer og flere småøyer i den østlige delen av Karibia.
 • Så langt er minst åtte mennesker bekreftet døde. Seks av dødsfallene er registrert på St. Martin. 95 prosent av den franske delen av øya er rasert.
 • Tidlig torsdag morgen norsk tid rammet Irma Puerto Rico. Et barn skal ha omkommet, mens 900.000 er uten strøm og 50.000 uten vann.
 • På Cuba har myndighetene hevet beredskapen i den østlige og sentrale delen av landet.
 • Irma ventes å ramme Florida senere i uka, trolig lørdag. I Florida, South Carolina og North Carolina er det erklært unntakstilstand. Den forrige orkanen, Harvey, rammet Texas i august.

(Kilder: Ritzau, AFP, AP og CNN)

Publisert:
 1. Vær
 2. Ekstremvær

Mest lest akkurat nå

 1. Fem rekkehus totalskadd i brann

 2. Påkjørt bakfra på Madla­veien

 3. Overlegent EM-gull til Jakob Inge­brigtsen: – Klarer ikke glede meg lenge over gullene

 4. Viking sjokkerte i Roma­nia etter mareritt­start: – Jeg er utrolig stolt

 5. Apple melder om alvorlig sikkerhetssvikt

 6. Avbrøt parti­lederne – her føres demon­strantene ut av politiet