Macron kaller NATO-alliansen «hjernedød»

Frankrikes president Emmanuel Macron uttrykker stor bekymring for forsvarsalliansen NATO i et intervju hvor han hevder USA vender Europa ryggen.

Publisert: Publisert:

Frankrikes president Emmanuel Macron omtaler i et intervju med magasinet The Economist NATO som hjernedød. Foto: Foto: Jason Lee / AP / NTB scanpix

 • NTB

– Det vi nå opplever, er at NATO-alliansen er hjernedød, sier han til The Economist.

I intervjuet advarer presidenten om at Europa står «på kanten av stupet» og snart må begynne å tenke på seg selv som en strategisk, geopolitisk maktfaktor. Macron slår fast at dersom regionen ikke gjør dette, er Europa «ikke lenger i stand til å kontrollere vår egen skjebne».

– USA vender ryggen til det europeiske prosjektet. Det er på tide å våkne opp, sier Macron i det oppsiktsvekkende intervjuet.

– Ingen koordinering

Den franske presidenten viser også til Tyrkias intervensjon i det nordlige Syria, som ble igangsatt i oktober.

– Du har ingen koordinering overhodet knyttet til beslutningstaking mellom USA og de NATO-allierte. Ingen. Du har en ukoordinert aggressiv handling begått av en annen NATO-alliert, Tyrkia, i et område der våre interesser står på spill, sier Macron.

Presidenten har også tidligere stilt seg kritisk til NATOs håndtering av Tyrkias aggresjon i Syria.

– Jeg mener at det som har pågått de siste dagene, er et alvorlig feilgrep av Vesten og av NATO i regionen, sa han da han møtte pressen etter EU-toppmøtet i Brussel 18. oktober.

Han viste til at han «via en tweet» fikk vite at amerikanerne trakk ut soldatene som var stasjonert i Syria med kurderne, og at tyrkerne få dager etter rykket inn i det nordøstlige Syria.

Usikker på artikkel 5

Flere NATO-land har fordømt Tyrkias militæraksjon og har gått til det uvanlige skritt å innføre våpenembargo mot en alliert.

NATO-traktatens artikkel 5 innebærer at et angrep på ett medlemsland anses som et angrep på alle. På spørsmål om hva Macron mener om hvor effektiv artikkel 5 er, svarer han følgende:

– Jeg vet ikke, men hva vil artikkel 5 bety i morgen? Hvis Bashar al-Assads regime bestemmer seg for gjengjeldelse mot Tyrkia, vil vi da forplikte oss til den? Det er et avgjørende spørsmål, sier Macron.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Steinar var veldig ensom. Løsningen han valgte, fikk mye større konsekvenser enn han hadde ant.

 2. Leter etter John Olav med full styrke

 3. Bryne suser mot opprykk. EIK er hektet av.

 4. Fire nye smittebærere i Sandnes siden torsdag

 5. Bil kjørte av veien på Ganddal

 6. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

 1. Emmanuel Macron
 2. Nato
 3. USA
 4. The Economist
 5. Frankrike