Avis: Trump ville kjøpe Grønland for stort engangsbeløp

USAs president Donald Trump var angivelig klar med et stort engangsbeløp for å kjøpe Grønland, ifølge The Washington Post.

Publisert: Publisert:

Ifølge The Washington Post ville Trump bla opp et stort engangsbeløp for Grønland. Foto: Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN

 • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Personer tett på diskusjonene om et mulig Grønland-kjøp sier til avisen at president Donald Trump snakket om det mulige kjøpet i flere uker, og at Trump-administrasjonen skal ha vært klare med et tilbud til Danmark.

Tilbudet beløper seg til 600 millioner dollar årlig, rundt 5,4 milliarder kroner, som tilsvarer Danmarks årlige tilskudd til Grønland.

I tillegg skal Trump ha vært klar med en «stor engangsutbetaling, for å stimulere til overføringen», ifølge Washington Post.

Det er imidlertid Grønland selv som bestemmer om USA kan få kjøpe Grønland. Landet har utstrakt selvstyre, selv om utenriks- og forsvarspolitikk styres fra København. Landsstyreformann Kim Kielsen har vært helt klar på at øya ikke er til salgs

I 1946 bød daværende president Harry Truman 100 millioner dollar for Grønland, men den danske regjeringen ville ikke selge.

Beboerne i Thule ble likevel tvangsforflyttet, slik at USA kunne bygge en stor militærbase der. På 1990-tallet kom det fram at USA lagret atomvåpen på øya, på tross av at disse var bannlyst av danske myndigheter.

På 1930-tallet mislyktes et norsk forsøk på å få tilbake områder i Øst-Grønland.

Ifølge kilder til The Washington Post skal USA ha gjort klar et tilbud til Danmark om kjøp av Grønland. Tilbudet skal ha vært et årlig tilskudd på 600 millioner dollar, samt et større engangsbeløp. Her ved kysten av Nuuk på Grønland. Foto: Keith Virgo, AP/Scanpix

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frode Myrhol og Cecilie Lyngby valgt som partiledere i FNB

 2. Frykter kollaps i Statens vegvesen

 3. Hadia Tajik øydelegg for seg sjølv med dette bokomslaget

 4. Politiet: Mye fyll og slåssing i natt

 5. For et halvt år siden var hun helt ukjent. Nå ler en hel verden av Trump-parodiene til Sarah Cooper (42)

 6. Denne grafen gir håp til mosjonistene. Slik fikk Monica (38) stor fremgang i treningen.

 1. Amerikansk politikk
 2. Trump
 3. Grønland
 4. USA
 5. Donald Trump