Japans statsminister vil møte Kim

Japans statsminister Shinzo Abe sier han er i kontakt med Nord-Korea i håp om å få i stand et møte med landets leder Kim Jong-un.

Japans statsminister Shinzo Abe, som forrige helg deltok på G7-møtet i Canada, vil møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto: AP / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Abe oppfordret lørdag Kim til felles innsats for å legge til side mistroen mellom de to landene. Abe bekreftet samtidig at det «via ulike kanaler» pågår arbeid for å arrangere et møte med Kim.

Kim har til nå møtt Sør-Koreas president Moon Jae-in og USAs president Donald Trump. Russland har invitert Kim til Moskva, og Trump har åpnet for at Kim kan komme på besøk til Det hvite hus.

Abe viser til Japans rolle i konflikten på Korea-halvøya ved at japanske statsborgere på 1970- og 1980-tallet ble bortført av det nordkoreanske regimet og benyttet til å trene opp nordkoreanske spioner. Offisielt dreier det seg om 17 japanere, men det er antatt at flere titall ekstra kan ha blitt bortført.

– Jeg ønsker å ta grep og løse saken om bortføringene etter at hver av oss skrinlegger vår mistro til hverandre, sa Abe i et intervju med japansk fjernsyn lørdag.

– Jeg føler en sterk forpliktelse til å løse denne saken, la han til.

I intervjuet sa Abe også at han vil bidra til å finansiere kostnadene i arbeidet med å fjerne atomvåpen fra Nord-Korea, på betingelse av at saken om bortføringene blir løst.

Samtidig skriver den japanske avisen Yomiuri Shimbun lørdag at landets utenriksminister Taro Kono vurderer samtaler med sin nordkoreanske motpart på sidelinjen av ASEAN-møtet i Singapore i slutten av neste måned.

Les også

 1. Trump trenger ikke å begynne å skrive Nobel-talen

 2. Pompeo: Fortsatt fare for at Nord-Korea ikke vil foreta full atomnedrustning

 3. Dyster reaksjon i Teheran etter toppmøtet mellom Trump og Kim

Publisert:
 1. FNs sikkerhetsråd
 2. Nord-Korea
 3. Kim Jong-un
 4. Moon Jae-in

Mest lest akkurat nå

 1. 46-åring omkom i klemulykke på Moi - navnet er frigitt

 2. Dette er de nye omikron-tiltakene

 3. Er det penger å spare på å senke tempe­raturen om natten? Ikke gjør denne varme­pumpe-tabben

 4. Studio A: Mener bråket i Kristiansund kan være bra for Viking

 5. Aslak tjener 450 millioner på salg av mølle

 6. Vikings keeper dagen der­på: – Det så ikke bra ut. Jeg burde holdt meg på beina