Krass kritikk mot Russland i Sikkerhetsrådet

USA anklager Russland for lovløshet etter at landet tok beslag i tre ukrainske fartøy utenfor Krim-halvøya. Moskva kaller det en ukrainsk provokasjon.

Stillbilde fra videoopptak publisert av den russiske sikkerhetstjenesten FSB viser det som skal være en hendelse mellom et russisk kystvaktskip og et ukrainsk fartøy. Foto: FSB via AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Sikkerhetsrådet møttes mandag til krisemøte på oppfordring fra Ukraina og Russland, etter at konflikten mellom de to landene på nytt blusset opp i helgen.

Den russiske kystvakten tok søndag kontroll over to små ukrainske marinefartøy og en taubåt utenfor Krim-halvøya og anklaget dem for å ha krenket russisk suverenitet.

Mannskapet på 24 er tatt til fange, til protester fra Ukraina og vestlige land.

Unntakstilstand

Ukrainas president Petro Porosjenko har bedt om unntakstilstand og krever at vestlige land skjerper sanksjonene mot Russland.

– Med angrepet på ukrainske marinefartøy har Russland trappet aggresjonen opp til et nytt nivå, sa han i en TV-tale mandag.

Avviser kritikken

Russland avviser kritikken og hevder at de ukrainske fartøyene på ulovlig vis tok seg inn i russisk farvann.

– Den russiske siden forholdt seg til både nasjonal og internasjonal lov, sa president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov mandag.

Utenriksminister Sergej Lavrov anklager Ukraina for brudd på «internasjonale normer med farlige metoder som skapte trusler og risiko» for normal bevegelse av skip i området, men Russland FN-ambassadør vant liten støtte i Sikkerhetsrådet for dette synet.

– Lovløse handlinger

– Vi ønsker å ha et normalt forhold til Russland, men lovløse handlinger som dette gjør det fortsatt umulig, sa USAs FN-ambassadør Nikki Haley.

De europeiske medlemslandene i Sikkerhetsrådet sluttet opp om kritikken og ga i en felles uttalelse uttrykk for «bekymring rundt den nylige økte spenningen i Azovhavet og Kertsjstredet».

De europeiske landene krever også at Russland løslater de tre ukrainske fartøyene og 24 besetningsmedlemmene, et krav også utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) slutter opp om.

NATO-krav

Budskapet fra NATO er også krystallklart.

– Bruk av militærmakt mot ukrainske skip og marinepersonell kan ikke rettferdiggjøres. Vi ber derfor Russland om straks å løslate de ukrainske sjøfolkene og skipene som ble tatt i beslag i går, og vi ber om ro og tilbakeholdenhet, sa generalsekretær Jens Stoltenberg.

– Denne hendelsen er en påminnelse om at det pågår en krig i Ukraina. Russland må forstå at handlingene deres får konsekvenser, fortsatte han

– Russland må gi fri tilgang til alle ukrainske havner og gi ukrainske fartøy frihet til å navigere i Azovhavet og Kertsjstredet, sa Stoltenberg.

– Russisk press

– Dette er Russlands måte å opprettholde trykket mot Ukraina på. Man vil begrense Ukrainas muligheter til å ta selvstendige beslutninger, sier sikkerhetspolitisk analytiker Johan Norberg ved Totalförsvarets forskningsinstitut i Sverige til TT.

– Jeg tror at Russland vil vise at de kan stenge Kertsjstredet om de selv vil og at dette området er russisk. Spørsmålet nå er om det blir en opptrapping eller om at alle kommer til å ta et skritt tilbake, sier han.

LES OGSÅ:

Publisert: