Venezuela oppløses innenfra

I løpet av 18 år har karibisk sosialisme sporet fullstendig av. Det økonomiske kaoset i Venezuela forsterker den humanitære krisen.

Disse mistenkte tyvene er anholdt av politiet og lenket sammen før de skal fraktes til politistasjonen i Caracas, den 25. oktober 2017. Kriminaliteten er skyhøy i Caracas. Foto: Rodrigo Abd / AP-foto Scanpix

 • Rune Harritshøj
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Caracas: «Her snakker vi ikke vondt om Chávez”, står det på offisielle skilt ved passkontrollen på flyplassen i Caracas.

Onde tunger, inkludert mange venezuelanere, påstår at grunnleggeren av Venezuelas karibiske sosialisme, Hugo Chávez, etterlot en tung arv til sine 32 millioner medborgere.

Les også

Ufrivillig slankekur for Carlos

Tom flyplass

Flyplassen er tom. Politisk og økonomisk er Venezuela i dag en isolert øy i Sør-Amerika. Landets viktige handelspartnere og naboland Colombia, Brasil og Argentina har lagt ned flyrutene til Caracas. Det har også mange europeiske land gjort.

Vi bruker 18 timer med flybytter i mellomamerikanske Panamá for å komme de 5.000 kilometer gjennom Sør-Amerika fra Argentina i sør til Venezuela i nord.

Flyrutene legges ned både i mangel på passasjerer og fordi regjeringen i Venezuela har innført restriksjoner på utførsel av penger både fra flytrafikk og all annen forretningsdrift.

Den tidligere så lønnsomme turismen er fullstendig ødelagt. Turistene har rømt fra Isla Margarita-øyene, der det for få år siden kom charterfly etter charterfly med utenlandske turister.

Det er endeløse køer utenfor supermarkeder i Caravas som har fått tak i varer. Foto: Rune Harritshøj

Nybakt mor arrestert

– Situasjonen i Venezuela er en humanitær krise. Sulter øker for hver eneste dag, og landets inflasjon nærmer seg offisielt en såkalt hyperinflasjon. Usikkerheten og kriminalitet med dødelig utgang har eksplodert. Venezuela er i dag et diktatur. Det såkalte forfatningsrådet har overtatt parlamentets funksjon og til og med parlamentsbygningen. Sensuren av pressen og befolkingen er alarmerende. Hele tiden blir medier stengt og journalister og opposisjonspolitikere blir fengslet, sier professor Carlos Balladares ved Universidad Central de Venezuela i Caracas.

I følge tall fra Verdensbanken har Venezuela for fjerde år på rad hatt økonomisk nedgang. Nedgangen var 5 prosent i 2015 og 15 prosent i 2016. Samtidig hadde landet verdens høyeste inflasjon på 720 prosent i 2016. Det er stor risiko for at inflasjonen nå løper løpsk og blir til en hyperinflasjon, helt ute av kontroll.

En slik kombinasjon - stagnasjon og inflasjon, kalt stagflasjon - er helt fatalt for alle utenom partitoppene, militæret og de aller rikeste.

Oljå svikter

Landets oljeproduksjon har på få år falt fra knapt tre millioner fat per dag, til 1,8 millioner fat. Oljesektoren - som andre sektorer - forfaller fordi det ikke lenger investeres. Sosialismen har skremt utenlandske investorer vekk gjennom utallige nasjonaliseringer og eksproprieringer.

Ute på gata er hele landet bokstavelig talt i ferd med å gå i oppløsning i mangel på matvarer og medisiner. Samtidig er det en ekstrem økning i kriminalitet og arbeidsledighet.

Ifølge hjelpeorganisasjoner er underernæring utbredt, og i de fattigste områdene er dødeligheten hos barn under fem år på 30 prosent.

Bildet er tatt i Caracas 28. oktober 2017. Biler parkert utenfor et supermarked. Foto: Rodrigo Abd / AP-foto Scanpix

Nybakt mor arrestert

Tallene kan i verste fall være enda høyere. Regjeringens sikkerhetsapparat slår hardt ned på presse og andre som våger å publisere slike statistikker.

For et par uker siden ble en nybakt mor på landsbygda arrestert fordi hun publiserte på sosiale medier hvordan hun mutters alene og uten jordmor fødte sin datter på et fullstendig nedkjørt sykehus i provinsen.

Utallige medier er blitt fratatt sendetillatelse, hjemmesider og til og med trykkpresser. Flere utenlandske journalister har blitt nektet innreise eller blitt anholdt i Venezuela i flere uker. Hundrevis av journalister fra Venezuela sitter fengslet uten dom.

Fortsatt er det enkelte svært rike folk i Venezuela. Her fra et bryllup i et av de flotte hotellene i Caracas. Brudgommen fikser sløret til bruden, lørdag 28. oktober 2017. Foto: Rodrigo Abd / AP-foto Scanpix

Stille før stormen

I Caracas ser vi flere ganger folk, også politibetjenter, som spiser matrester direkte fra søppelspann. Ryktene sier at situasjonen er enda mer desperat på landsbygda.

Den sosialistiske revolusjonen har helt siden 1999 erklært krig mot private initiativ. I dag er landets industriproduksjon, handelssystem og også selve infrastrukturen nærmest ødelagt. Sykehus, supermarkeder, apotek, strømforsyning, vannforsyning og transportsystem er helt på felgen. Dette til tross for Venezuelas enorme tilgang på olje og bensin. En full bensintank koster 300 bolivar - omtrent 10 øre.

Kjøreturen opp fra flyplassens fuktige kystvarme og opp til Caracas sitt behagelige klima på 900 meters høyde skjer på en nesten tom og hullete motorvei. Her og der er det politikontroller og susende motorsykkel-patruljer med tre politifolk på hver motorsykkel. I veikanten og over bruer og tuneller henger svære bannere med slagord om fedrelandet, det 21. århundrets sosialisme - og skjellsord mot USA og Europas påståtte økonomiske krig mot Venezuela.

Folk trekker innendørs

Mest av alt minner Venezuela om et land på randen av kaos. Forfall over alt. Allerede i forstedene til Caracas starter de endeløse køene utenfor supermarkedene og bankene. Stemningen er trykket.

Når det blir mørk, her rett ved ekvator skjer det raskt og på samme tid året rundt, forsvinner alt liv. Innbyggerne i Caracas trekker innendørs, i hjemmet sitt, restauranter eller shoppingsentrene. Statistikken for overfall og mord viser at Caracas nå er den mest voldelige hovedstaden i Sør-Amerika.

Folk søker beskyttelse mot regnbygene mens de drikker øl. Caracas den 28. oktober. Foto: Rodrigo Abd / AP-foto Scanpix

Sosiologene i Venezuela snakker om en ny tendens, at folk lever sine liv innenfor hjemmets fire vegger. Det er en økende etterspørsel etter terapeutisk behandling mot angst og stress.

Sjåføren vår, Jordi, en mann midt i 50-årene og 185 cm høy, har tatt av 15 kilo på et år. Tidligere på dagen møtte vi Carlos (se egen sak) som har gått ned fra 100 til 72 kilo de siste to årene.

Ingen av dem vil fortelle etternavnet sitt i avisa.

Fullstendig krise

– Tidligere hadde jeg gjennom mitt private transportselskap 15 turer i uka med utenlandske kunder. I dag har jeg kanskje fire i måneden. Virkeligheten er grotesk. En månedslønn på 500.000 bolivares holder ikke til noe når en pakke egg koster 40.000 bolivares. Det er en kamp for å overleve, alle mot alle. Poenget er å kjøpe billig og selge dyrere, sier Jordi foran sin skuddsikre Ford.

I oktober 2017 er maksimumsbeløpet for uttak i minibanker på 10.000 bolivares. Nå står en amerikansk dollar i 31.000 bolivares. Man kan altså ta ut ca to kroner. Folk tropper tidlig opp for å sikre seg kontanter. Vi ser med selvsyn at minibankene ofte bare utbetaler utrolig lave beløp, som 600 bolivares - altså 20 øre.

Bensin og brus

I løpet av vår uke i Venezuela stiger svartebørskursen på én amerikansk dollar fra 26.000 til 31.0000 bolivar. Uten tilgang til hard valuta er man som 95 prosent av befolkningen i inflasjonens og svartebørshandlernes vold. Daglige prisstigninger og en konstant mangel på basisvarer gjør matvaremangelen ekstrem og køene enda lengre.

En liter bensin koster 5 bolivar mens en liter brus koster 2000! På en restaurant i byens beste strøk inntar vi en middag med to retter og vin, sammen med to andre personer.

Måltidet koster én million bolivar. Offisielt er det 150 dollar, men vekslet på gaten 35 dollar, noe som er to månedslønninger i bolivar.

President Nicolas Maduro i samtale med visepresidenten sin, Tareck El Aissami, i presidentpalasset Miraflores. Foto: Presidentpalasset i Caracas

– Økonomien i Venezuela er helt ødelagt. Denne typen karibisk planøkonomi uten den riktige koordineringen og uten de rette institusjonene har paralysert alle sektorer i Venezuela. Det eksisterer ikke service i det offentlige, og folk kan jobbe minst mulig uten at det får noen som helst konsekvenser. Statsapparatet er tungt og svært ineffektivt, sier professor Carlos Balladares.

Økonomisk nedsmeltning

Regjeringen prøver desperat å finne løsninger på den ødelagte økonomien. Nylig ga den opp den årelange priskontrollen på en rekke matvarer. Nå deler man ut matpakker i regjeringstro områder.

Mot grensen til Colombia er matvaremangelen enda større. Årsaken er at de billige statskontrollerte matvarene blir smuglet over grensen til Colombia og solgt til overpris der. Kjøperne er de mange venezuelanerne som strømmer over grensen.

Årsaken til kaoset er den systematiserte korrupsjonen, mener opposisjonen i landet. Etter de massive og blodige protestene i vår og sommer, 126 personer døde, har myndighetene begynt å dele ut pakker med proviant til de fattigste husstandene.

– Til tross for oljeinntektene er Venezuela det verste landet i Latin-Amerika å drive forretninger i. Den sosialistiske revolusjonen har innført et hav av lover og et voldsomt byråkrati som paralyserer økonomien og det private initiativet, sier professor Ballaredes. - Det får jo konsekvenser når presidenten og hans folk gjennom 18 år har snakket ned utenlandske investeringer som ikke kommer fra Russland, Kina, Iran eller Cuba.

Men fortsatt insisterer regjeringen på at bedre tider er like om hjørnet.

Publisert:
 1. Caracas
 2. Venezuela
 3. Oljeproduksjon
 4. Sør-Amerika

Mest lest akkurat nå

 1. Over 100 barn i karantene i Randaberg

 2. – Så skambelagt at de ikke engang snakker med sine nærmeste

 3. Over 700.000 nordmenn har fastlege i en annen kommune. Det kan føre til at de ikke blir tilbudt vaksine

 4. Én gang før har Geggi forsøkt å få kona med seg på landet. Denne gangen fikk han gjennomslag

 5. Lover penger til ny E39 mellom Hove og Osli

 6. – Brannstasjonen bør males brannrød