Valgsjokket: Trump blir USAs nye president

– Ved å jobbe sammen skal vi bygge opp landet på nytt og fornye den amerikanske drømmen, sa Trump i sin seierstale.

Donald Trump gikk på talerstolen ca. klokka 8.50 norsk tid. Foto: John Locher / TT / NTB Scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Takk, alle sammen. Beklager å måtte la dere vente, var det første Trump sa fra scenen.

Vil forene amerikanerne

– Jeg har akkurat mottatt en samtale fra Clinton. Hun gratulerte oss med seieren. Og jeg gratulerte henne med kampanjen. Hillary har jobbet hardt og lenge, og vi skylder henne en stor takk for hennes innsats for landet. Nå er det tid for oss å samle oss som et forent folk. Jeg lover at jeg skal være president for alle amerikanere, og det er viktig for meg. Nå må USA stå sammen.

Trump sa videre at han nå strekker ut en hånd til de som ikke har støttet ham tidligere.

– Et godt forhold til verden

– Ved å jobbe sammen skal vi bygge opp landet på nytt og fornye den amerikanske drømmen. Alle amerikaner skal ha muligheten til å utnytte sitt potensial. De glemte skal ikke lenger være glemt. Vi skal få millioner i jobb mens vi gjenoppbygger landet, uttalte Trump.

– Vi skal ha et godt forhold til resten av verden. Jeg vil si til verdenssamfunnet at selv vi om vi vil sette USAs interesser først, vil vi opptre rettferdig overfor alle. Vi skal jobbe for partnerskap, ikke konflikt, sa han videre.

– En bevegelse

I talen hevdet Trump at det ikke var en valgkamp som førte ham fram til seier – men en bevegelse som besto av millioner av vanlige menn og kvinner. Valgkampen er over, men vårt arbeid med denne storslåtte bevegelsen har så vidt begynt, fastslo Trump.

– Jeg ser fram til å være presidenten deres, sa Trump, som ytret håp om at amerikanerne vil være stolte når hans tid som president er over.

– Ingenting vi ønsker for vår framtid, er utenfor rekkevidde, sa han videre

Økonomisk vekst

Trump lovet også, som under valgkampen, at hans administrasjon vil doble USAs økonomiske vekst.

– Vi vil sørge for at millioner av folk kommer i arbeid mens vi bygger opp vår infrastruktur, sa Trump.

Den nyvalgte presidenten lovet videre støtte til USAs veteraner.

– Vi vil ta godt vare på våre veteraner. Jeg har blitt kjent med mange av dem i løpet av denne 18 måneder lange reisen, sa Trump.

Klokka 08.45 norsk tid gikk visepresidentkandidat Mike Pence opp på podiet på Trumps valgvake for å tale foran tilhengerne.

– Dette er en historisk natt. Det amerikanske folket har talt og de har valgt en ny vinner. Amerika har valgt en ny president. Det er vanskelig for meg å uttrykke den ære det er for meg og min familie det vil være å tjene deg som USAs visepresident, sa Pence før han takket sine familiemedlemmer, det amerikanske folk og Trump for støtten - før han introduserte USAs neste president.

Aftenbladet fulgte valgnatten: Les direktebloggen i bunnen av artikkelen.

Les også

Harald Birkevold kommenterer: Velkommen til marerittet

Les også

Slik kan Donald Trumps første 100 dager som president bli

Les også

Dette skjer før Trump blir tatt i ed

Det meldes fra Hillary Clintons valgvake om tårer og fortvilelse blant hennes støttespillere. Klokken 8 norsk tid var Clintons valgkampsjef John Podesta på scenen og fortalte at valgstaben avventer å kommentere resultatet til alle stemmene er talt opp.

Donald Trump ligger an til å bli USAs president. Foto: Scanpix

Høyrepopulister gratulerer Trump

Både franske Marine Le Pen og nederlandske Geert Wilders har benyttet seg av Twitter for å gratulere Donald Trump med presidentvalget.

Ifølge flere medier har Donald Trump gått av med seieren i presidentvalget, men amerikanske medier har foreløpig ikke kåret en endelig vinner.

I løpet av natta fikk Trumps ledelse flere høyrepopulistiske politikere til å sende sine gratulasjoner til forretningsmannen.

– Gratulerer til USAs nye president Donald Trump og det frie amerikanske folket, skriver Marine Le Pen, lederen i det franske partiet Nasjonal front, på Twitter.

I løpet av valgnatta har den nederlandske politikeren Geert Wilders også benyttet seg av sosiale medier for å si sin mening om utviklingen i USA.

– Florida og Utah til Trump. Folket tar landet sitt tilbake. Det samme vil vi, skriver Wilders.

Støre: Nederlag også for Obama

Et enormt nederlag for Hillary Clinton og demokratene, men også for president Barack Obama, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre om det amerikanske valget.

– Det var ikke dette resultatet jeg hadde ventet eller håpet på. Det har vært ført en polarisert kampanje som har skapt en energi som har gått i retning av republikanerne, sier Støre til NRK.

Han poengterer at det er et dypt splittet land som nå har valgt sin neste president og mener demokratene nå må gå i seg selv.

– De har hatt vanskeligheter med å fange opp frustrasjonen blant velgerne. Det er store forskjeller mellom folk, og mange opplever at de ikke blir hørt og tatt på alvor. Toget kjører, og de står igjen på perrongen, sier han til NRK.

Uavhengig av valgresultatet framholder Støre at Norge vil «finne ut av det med amerikanerne».

– Vi er alliert med USA. Det vil vi videreføre, sier han.

– Dramatisk kursendring

SV-leder Audun Lysbakken mener valget av Donald Trump innebærer en dramatisk amerikansk kursendring.

– Dette valget må føre til den første debatten i Norge på mange år om hvor avhengig vi skal være USA. Vi ser et USA som verdimessig beveger seg bort fra oss, og norsk politikk kan ikke være upåvirket av det, sier han til NTB.

Les også

Leirstein: Trump er bra for verdensfreden

Krona svekker seg

Den norske krona har svekket seg mot euroen mens Donald Trump ser ut til å bli USAs neste president.

Like før klokka 7 onsdag morgen kostet en euro 9,21 kroner, mot 9,05 ved midnatt. Det er en svekkelse med 16 øre, melder E24.

Finansmarkedene, dollaren og den mexicanske pesoen falt kraftig onsdag morgen da stadig flere gode Trump-tall ble annonsert.

Klokka 9 meldte NTB at hovedindeksen på Oslo Børs falt 2,9 prosent umiddelbart etter åpning.

Les også

Republikanerne ligger an til flertall i Kongressen

DIREKTEBLOGG FRA USA:

Publisert:
 1. Donald Trump
 2. Hillary Clinton
 3. USA-valg 2016
 4. USA
 5. Republikanerne, USA

Mest lest akkurat nå

 1. 47 nye koronasmittede i de fire kommunene på Nord-Jæren

 2. «Klovnen er borte»

 3. Per Inge Torkelsen er død

 4. Hvordan kommer du til å huske Per Inge Torkelsen?

 5. Her kan du feire sankthans – i deilig sommervær: - Det kan neppe bli så mye bedre

 6. FULL OVERSIKT: Oppda­terte tall for smittede og døde – sjekk din kommune