Greske anarkister anklages for brevbombe mot IMF

Greske anarkister står trolig bak brevbomben som eksploderte i Det internasjonale pengefondet IMFs kontorer i sentrum av Paris, opplyser politikilder.

En kvinne ble lettere såret da en brevbombe eksploderte i Det internasjonale pengefondet IMFs kontorer i sentrum av Paris. Her er fransk politi fotografert utenfor bygningen. Foto: AP / Thibault Camus / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Franske etterforskningskilder opplyser også at rester av greske frimerker er funnet på pakken. En kvinnelig sekretær ble lettere såret på hendene og i ansiktet da hun åpnet pakken torsdag formiddag. Flere personer ble evakuert fra IMF-bygningen, som ligger nær Triumfbuen.

Mye tyder på at gruppen som har tatt på seg ansvaret for en brevbombe som var adressert til Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble, også står bak brevbomben til IMF.

Hellas' minister for borgersikkerhet, Nikos Toskas, sier i et intervju med den greske TV-kanalen ANT 1 at det trolig er en gruppe på ytterste venstrefløy som står bak brevbomben til IMF. Han sier også at franske myndigheter har opplyst at Vassilis Kikilias var oppført som avsender på pakken. Kikilias er talsmann for Nytt demokrati, Hellas' konservative opposisjonsparti.

En gruppe som kaller seg Sammensvergelsen til de brennende celler (SPF), tok onsdag på seg ansvaret for brevbomben som ble sendt til Schäuble, og som ble oppdaget i en rutinesjekk i finansdepartementet i Berlin onsdag. På denne pakken var nestlederen i Nytt demokrati oppgitt som avsender.

Bomben ble tatt med til et skytefelt i Grunewald og uskadeliggjort.

– Feig vold

Frankrikes president François Hollande betegner brevbomben som et angrep og sier at landet fortsatt er et angrepsmål, mens sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF) – Christine Lagarde – kaller bombeangrepet for en feig handling.

– Jeg fordømmer denne feige voldshandlingen og gjentar IMFs beslutning om å fortsette det arbeidet vi er satt til, sa Lagarde. Hun la til at fondet samarbeider tett med franske myndigheter for å etterforske angrepet og sikre de ansatte.

Den hjemmelagde bomben hadde omtrent samme kraft som en stor kinaputt. Den ble sendt som vanlig post, opplyser politimesteren i Paris, Michel Cadot.

Gjeldsforhandlinger

SPF omtales som en bygerilja på ytterste venstrefløy. Gruppen kobles til flere brevbomber sendt til europeiske ledere og til ambassader i Hellas i 2010. Gresk politi pågrep i 2011 flere personer og fastslo at gruppen var oppløst.

Både Schäuble og IMF er involvert i gjeldsforhandlingene med Hellas. Den tyske finansministeren er sterkt imot å slette deler av Hellas' statsgjeld, mens IMF krever flere reformer som vil innebære høyere skatter og større budsjettkutt.

Schäubles kontor fikk brevbomben dagen før finansministeren tok imot sin amerikanske motpart, Steven Mnuchin.

– Pakken inneholdt en eksplosiv blanding. Den var laget for å påføre alvorlige skader ved åpning, het det i en uttalelse fra Berlin-politiet. Politiet la til at sprengstoffet ofte brukes i produksjon av fyrverkeri.

Publisert:
  1. Frankrike
  2. IMF

Mest lest akkurat nå

  1. Mann siktet for drapsforsøk etter knivstikking på Tasta - skal ha klaget på høy musikk

  2. Avviser at kroppsbyggere er mer skeptiske til vaksinen: – Det er heller motsatt

  3. Grønt nivå i skoler og barne­hager i Stav­anger og Sandnes

  4. - Den mest kunn­skaps­rike vi kjente

  5. Kraftig økning: 754 nye smittede på Nord-Jæren

  6. Planlegger for full russefest i Kongeparken