Lockheed-Martin lover tusenvis av nye jobber i USA

Flyprodusenten Lockheed Martin lover tusenvis av nye arbeidsplasser i USA, til tross for at Donald Trump truer med drastiske kutt i utvikling og innkjøp av kampflyet F-35.

Lockheed Martins sjef Marillyn Hewson diskuterte fredag F-35-programmet med påtroppende president Donald Trump, som har truet med drastiske kutt i det kostbare kampfly-programmet.
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Fredag møtte Lockheed Martins øverste leder Marilyn Hewson USAs påtroppende president i New York.

– Vi kommer til å øke arbeidsstokken i Fort Worth med 1.800 nye stillinger, og når man ser på forsyningskjeden i 45 amerikanske delstater, vil det bli snakk om tusener på tusener med nye jobber, sa Hewson etter møtet.

Under samtalen med Trump la Lockheed Martin-sjefen fram flere ideer til kostnadskutt i F-35-programmet, som er det dyreste forsvarsprosjektet i amerikansk historie.

Norges første F-35 kampfly ble rullet ut på Lockheed Martin-fabrikken i Fort Worth høsten 2015. Levetidskostnadene beregner Forsvaret til å bli på drøyt 5 milliarder kroner per fly.

Kostnadsoverskridelser

Arbeidet med å utvikle det nye kampflyet startet i 2001, og for amerikanske skattebetalere vil regningen for utvikling og innkjøp lyde på minst 3.300 milliarder kroner.

Levetidskostnadene for de 2.443-flyene USA planlegger å kjøpe er med dagens dollarkurs anslått til astronomiske 12.750 milliarder kroner.

Utviklingen av F-35 har vært preget av forsinkelser og kostnadsoverskridelser, og Trump truet i desember med å sette ned foten for Lockheed Martin. Han ba samtidig konkurrenten Boeing om å komme opp med en pris på en ny versjon av sitt F-18-kampfly.

Utspillet vakte stor uro hos Lockheed Martin, men observatører påpekte at Trump neppe vil få Kongressen med på dramatiske kutt ettersom titusenvis av arbeidsplasser over hele USA står å spill.

Norske fly

Norge besluttet i 2008 å skifte ut dagens aldrende F-16-kampfly med 56 F-35-fly. Antallet er siden redusert til 52, og Forsvaret beregner at disse vil koste 69,7 milliarder 2016-kroner i innkjøp.

Levetidskostnaden for flyene, som dekker innkjøp og driftskostnader i 30 år, samt utbygging av basen på Ørland, beregner Forsvaret nå til å bli på 261,3 milliarder kroner, eller drøyt 5 milliarder kroner per fly. Utbygging av Evenes som framskutt base, kommer på toppen av dette.

Stortinget har så langt vedtatt bestilling av 22 F-35 kampfly for levering i perioden 2015 til 2019, og i inneværende statsbudsjett er det lagt opp til kjøp av ytterligere seks fly. Disse skal etter planen leveres i 2020.

Les også

 1. Norsk selskap med milliardkontrakt for F-35

 2. Her er Norges første F-35-kampfly

 3. Norsk våpensystem i F-35

Publisert:
 1. Lockheed Martin
 2. Forsvaret
 3. Ørland
 4. USA
 5. Luftforsvaret

Mest lest akkurat nå

 1. Direkte: Se Cupekstra med 10 lokale lag her

 2. Sandnes kommune jaktet hjort på 17. mai – tar selvkritikk på timingen

 3. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 4. Rosseland håper på cupbombe – med Haaland på tribunen

 5. Han blir Høyres ordfører­kandidat i Sandnes - og han vet hvem han vil styre sammen med

 6. Måtte ta grep på Vigdel: – Stranden er for populær