Protester mot politiet i Rio de Janeiro

Politiet i Rio de Janeiro ble fredag møtt av fordømmelse fra FN og rasende gateprotester etter offensiven i en favela som kostet 28 mennesker livet.

Beboere i favelaen Jacarezinho protester mot politioperasjonen som kostet 27 beboere og en politimann livet.
  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Slutt å drepe oss, ropte hundrevis av demonstranter fra den fattige favelaen Jacarezinho utenfor politihovedkvarteret i byen. De beskyldte politiet for å ha utført massakrer.

– Dette er en av de mest barbariske handlingene i Rio-politiets historie, sier studenten Roger Denis.

Protesten var en av flere som ble arrangert etter torsdagens politioperasjon som menneskerettighetsgrupper kaller den dødeligste noensinne i en by som er godt vant til politivold og drap i favelaene.

Krigssone

Politiet sier at de var ute etter en kriminell narkotikabande som rekrutterte barn og ungdom, men operasjonen gjorde favelaen til en krigssone, med gatene fulle av lik og blod.

Dødstallet økte fra 25 til 28 fredag etter at tre skadde døde på sykehus. En av de drepte var en politimann som ble fulgt til graven fredag av en kolonne med 300 politibiler med sirener og blinkende blålys.

Politiet må nå bevise at de som ble drept i det timelange blodbadet, faktisk var kriminelle, og svare på hvorfor de ble drept og ikke arrestert.

Internasjonal fordømmelse

Talsmann Rupert Colville hos FNs menneskerettighetskommissær sa at de er sjokkert over hendelsen og ber brasiliansk påtalemyndighet åpne en uavhengig gransking.

Amnesty International kaller operasjonen en massakre som ikke kan rettferdiggjøres.

Høyesterettsdommer Edson Fachin ba politiet granske to videoer som sirkulerer, som synes å vise politi som dreper vilkårlig.

Motstridende beretninger

Politiet nekter for at de har gjort noe galt, og sier de bare skjøt i selvforsvar. De viste fram en større haug med narkotika og beslaglagte våpen.

Men flere vitner sier noe annet. En beboer sier at en såret ung mann søkte tilflukt i huset hennes, men at politi fulgte blodsporene opp trappa og skjøt ham foran henne og hennes barn.

En annen forteller at hennes mann ble skutt og drept av politiet da han gikk ut for å kjøpe brød.

Forsvarer politiet

President Jair Bolsonaros indre krets slo ring rundt politiet.

– De var alle verste sort, sa visepresident Hamilton Mourão, som er tidligere general, mens Bolsonaros sønn Eduardo kaller dem som kritiserer politiet for boms.

Rio de Janeiro er notorisk for omfattende voldelig kriminalitet og for en tradisjon med vilkårlige drap fra politiets side.

I fjor ble 1.245 mennesker drept av politiet i delstaten, mer enn de 1.127 som ble drept av politi i hele USA i fjor.

Publisert: