Kurdistans fiender knuser Jamans drøm

Det irakiske flagget viser at det nå er irakiske regjeringsstyrker som kontrollerer dette oljeanlegget i Dibis i utkanten av Kirkuk i Nord-Irak.

Mohammad Jamam, kurder i Stavanger, er både fortvilet og lei seg. Kurderne har slåss mot Den islamske staten (IS) i årevis, men belønningen, Kurdistan, blir bare fjernere.

 • Tor Dagfinn Dommersnes
  Tor Dagfinn Dommersnes
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det kommer stadig nye meldinger om at Den islamske staten (IS) mister kontrollen over områdene sine. Fredag meldte den syriske hæren at byen Deir al-Zor, den siste store byen som har vært kontrollert av IS i Syria, er gjenerobret.

Les også

Eksperter advarer mot å tro at IS er nedkjempet

Også i Irak mister IS kontroll over de gjenværende områdene sine. Fredag morgen kunngjorde regjeringsstyrkene i landet at de har inntatt småbyen al-Qaim, den viktigste byen i IS' siste bastion i Irak.

Avgjørende rolle

Den kurdiske Peshmerga-militsen i Nord-Irak, og syrisk-kurdisk milits, har spilt en sentral og til dels avgjørende rolle i de amerikansk-støttede offensivene mot IS.

Da den irakiske hæren kollapset i 2014 var Peshmerga langt på vei de eneste som holdt stand.

Kurdernes president Massoud Barzani stemte selvsagt også under folkeavstemningen den 25. setpember.

Mange kurdere har ofret livet sitt i kampene mot IS.

Derfor trodde mange, også Mohammad Jaman, at de ville få internasjonal støtte til å opprette den store drømmen om sitt eget Kurdistan.

25. september var en stor festdag for kurderne. Da viste folkeavstemningen at 90 prosent sa ja til et selvstendig Kurdistan i Nord-Irak.

Mistet Kirkuk

Men siden har det bare blitt verre. Verst var det å miste den viktige oljebyen Kirkuk i Irak. Selv om byen lå utenfor det opprinnelige kurdiske selvstyre-området i Nord-Irak, så var planen å innlemme den i Kurdistan og på den måten sikre store oljeinntekter til den nye staten.

Da IS jaget den irakiske hæren ut av Nord-Irak i 2014, rykket Peshmerga inn i flere byer som opprinnelig ikke var en del av det kurdiske selvstyre-området. Oljebyen Kirkuk var den viktigste.

Men både den irakiske regjeringen i Bagdad, nabolandet Iran og ikke minst USA ville det annerledes. Selvtilliten til regjeringspartiet KDP og president Barzania ble for mye etter folkeavstemningen.

Intern strid

Det er også et problem for kurderne at de strides internt. De to store kurdiske partiene, KDP med president Massoud Barzani og PUK med Talabani-klanen, er splittet. Talabani er Iran-vennlig mens KDP har bånd til Tyrkia.

Da den Iran-støttede Hashd al-Shaabi-militsen rykket fram mot kurdisk-kontrollerte oljebyen Kirkuk, trakk de delene av Peshmerga som tilhørte PUK seg tilbake uten kamp.

Mange Barzani-tilhengere kalte dem forrædere.

Kurderen Mohammad Jaman har bodd i Stavanger i mange år.
Les også

– En fantastisk dag for oss kurdere!

Siden har president Barzani gått av, det er ingen internasjonal støtte å få noe sted, og drømmen om Kurdistan synes fjernere enn på mange år.

– For meg ser det ut til at vi kurdere befinner oss i en skog med ville dyr, sier Jaman. - Alle svikter oss. Både USA og andre vestlige land svikter oss til tross for at vi har bekjempet IS på bakken. Jeg er veldig skuffet og lei meg.

– Var det en taktisk feil å arrangere folkeavstemningen?

– Nei, jeg tror det var riktig. Alle har krav på sitt eget land. Fortsatt er ikke drømmen vår knust. Jeg tror Barzani vil komme enda sterkere tilbake. Det er han som er den rette mannen, han er så ærlig, åpen og veldig mange kurdere elsker ham. Nå skal han kjempe videre, som en ekte Peshmerga, sier Jaman.

Publisert:
 1. Kurdistan
 2. Irak
 3. Bagdad

Mest lest akkurat nå

 1. Knut Arild Hareide flytter til Rogaland

 2. Bertelsen & Garpestad gikk for storstilt julebord: - De ansatte fortjente det

 3. Sånn tenker en fastlege om deg og ditt

 4. Frelsesarmeen beholder arven fra Inger-Tones adoptivmor

 5. Tar farvel med hjemmefansen: – Det blir emosjonelt

 6. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste