Derfor får Trump så mye kjeft

Med USAs historie som bakteppe er det åpenbart at Donald Trumps forsvar av rasistene og hvit overmakt-folkene i Charlottesville ville ende med bråk. Det visste han jo på forhånd. Eller?

President Donald Trump snakket til journalister i lobbyen i Trump Tower tirsdag, og legger skylden på begge sider etter Charlottesville-hendelsene. Til venstre står hans nye stabssjef John Kelly og lytter til sjefens uttalelser.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Denne gangen har vel Donald Trump gått for langt? Hvor lenge kan han sitte?

Det er spørsmål du og jeg - og millioner andre - stiller. Men selv om Trump får mye kjeft for uttalelsene sine etter tragedien i Charlottesville, og selv om også partikolleger kritiserer ham kraftig, så sitter han foreløpig svært trygt i Det hvite hus.

Les også

Dette sa han og derfor er det omstridt

For dette har vi opplevd før. Trump sier noe hårreisende, det blir massive reaksjoner, og om noen dager er det glemt.

Skjønt denne gangen er reaksjonene svært sterke, også fra partifeller. Rasepolitikk og likeverd er nemlig et eksplosivt minefelt i amerikansk politikk.

Hvem er Robert E. Lee?

Robert E. Lee er en helt for amerikanske nynazister og rasister som tror på hvitt overherredømme. De sistnevnte kalles «white supremacists» på amerikansk.

147 år etter sin død er Lee den indirekte årsaken til at 32 år gamle Heather Heyer døde. Hun ble drept av James Fields Jr, en 20 år gammel rasist som brukte bilen sin som mordvåpen. Morderen hadde kvelden før deltatt i en protestmarsj mot å fjerne statuen av Robert E. Lee i parken i småbyen Charlottesville.

Det finnes forøvrig flere statuer av Robert E. Lee i USA. I mai i år ble en høyreist statue av ham fjernet i New Orleans.

General Lee var øverstkommanderende for styrkene til sørstatene under borgerkrigen i USA (1861–1865). Krigen handlet om slaveriet som jo sørstatene ville beholde. Sørstatene tapte, men Lee er seinere blitt et symbol for høyre-ekstreme amerikanere som mener at den hvite rasen er truet av jøder og innvandrere av alle slag. Lee er deres helt fordi de tror at generalen på forhånd visste at sør ville tape borgerkrigen, men at krigen likevel måtte gjennomføres fordi prinsippet om hvit makt er så viktig..

Alt-right

Alt-right («Alternativ-høyre») er i USA blitt en samlebetegnelse på framveksten på ytterste høyrefløy.

Lokale myndigheter i Charlottesville har bestemt i februar at denne stolte statuen av Robert E. Lee skal fjernes. Høyre-ekstreme protesterer.

At Lee-statuen skal fjernes mobiliserte USAs ytre høyre-krefter som altså samlet seg i Charlottesville under parolen «Unite the Right». Fredag kveld marsjerte de med fakler gjennom gatene mens de ropte nazistiske slagord. De ble møtt av antirasister og det kom til voldelige sammenstøt.

Her kan du se CNN sin video fra marsjen.

Lørdag kjørte så morderen bilen sin med full fart inn i toget til motdemonstrantene. Aktivisten Heather Heyer ble drept og 19 andre ble skadet.

Trump ventet lenge med å fordømme terrorangrepet. Han sa at han ville ha mer informasjon om hva som skjedde, og at «mange sider» kunne klandres. I helgen ble Trump kritisert for å være uklar og avventende.

Mandag kom han så med en fordømmelse av gjerningsmannen, nynazister og Ku Klux Klan. Men uttalelsen virket innlært og nesten påtvunget.

Hans sanne jeg

Men tirsdag kom Trumps sanne jeg fram igjen, i følge kritikerne. Da sidestilte han plutselig de to protesterende gruppene. Han sa at det var gode og dårlige folk på begge sider, at mange av alt right-folkene ikke er nazister. At venstresiden også har skylden for det som skjedde.

Tidligere presidentkandidat, republikaneren Mitt Romney, var blant dem som irettesatte Trump:

Også lederen for Representantenes hus, den ledende republikaneren Paul Ryan, reagerte på Twitter:

– Det må være tydelig. Forestillingen om et hvitt overherredømme er frastøtende. Slike fordommer er imot alt det landet vårt står for. Det er ikke rom for moralsk tvetydighet.

Har et poeng

Trump har likevel et poeng. Alt-right-folkene hadde polititillatelse til sin demonstrasjon, men det hadde ikke antirasistene. Dessuten var det voldelige elementer også i den sistnevnte gruppen.

Men det var en rasist som drepte. Og Trumps uttalelser ble tatt imot som en stor seier av blant andre tidligere Ku Klux Klan-leder David Duke. Han tvitret dette:

Thank you President Trump for your honesty & courage to tell the truth about #Charlottesville & condemn the leftist… https://t.co/7LxWB0FaWi

Igjen er spørsmålet som så ofte før: Vet Trump hva han sier? Gjør han dette for å tekkes kjernevelgere på ytre høyre? Gjør han det fordi han ble sur på «fake news media», som følgende tvittermelding kan tyde på?

Kanskje han ikke vet det sjøl?

Men ved å gi begge sider i Charlottesville et like stort ansvar for det som skjedde, setter Trump et politisk og moralsk likhetstegn mellom gruppene. Han sier at rasister, nynazister, Ku Klux Klan-sympatisører og høyrekstreme av alle slag kan sidestilles med de som kjemper for likeverd og likestilling og mot rasisme i USA.

Og det er altså USAs president som gjør det.

Publisert: