EU mener frivillige hjelper smuglerne
Flere EU-land hevder at Redd Barna og andre ikke-statlige organisasjoner som utfører redningsarbeid i Middelhavet indirekte hjelper menneskesmuglere. Nå vil EU skjerpe kontrollen med organisasjonenes skip, mens redningsarbeiderne selv frykter at flere liv vil gå tapt.
- Adam Hannestad

Organisasjonene som sender skip ut på redningsoppdrag i Middelhavet skal nå underlegges europeiske regjeringers kontroll. Det er en av de viktigste konklusjonene etter et EU-møte om krisen i Middelhavet.
I de siste ukene har titusener av migranter forsøkt å krysse Middelhavet i falleferdige båter, med utgangspunkt i den nordafrikanske kysten. Mange har blitt reddet av Nato-skip, private rederier og aktivister, og så satt i land i Italia, som febrilsk forsøker å få de andre EU-landene til å ta imot deres del av menneskestrømmene.
EU-problemer internt
Det har skapt store problemer i EU-samarbeidet, og har blant annet ført til at Østerrike har vurdert å sette inn militær grensekontroll ved landets grense mot Italia. Dermed truer en ny versjon av den samme splittelsen som i 2015 fikk flere EU-land til å innføre intern grensekontroll – som strider imot hele unionens grunnleggende idé.
– Jeg liker bare ikke å se folk drukne
EU-møtet i den estiske hovedstaden Tallinn skulle forhindre en gjentakelse av denne krisen. Italia måtte imidlertid reise hjem nærmest tomhendt, uten løfter om at de andre EU-landene vil ta imot flere migranter. Italias forslag om å la redningsfartøyene slippe migrantene i land i franske og spanske middelhavshavner ble heller ikke godt mottatt.
Til gjengjeld fikk Italia oppfylt et helt annet ønske, nemlig at det skal utarbeides et helt nytt regelsett for de private organisasjonene som seiler helt opp mot libysk farvann for å hjelpe migranter og flyktninger før de drukner.
Ifølge Danmarks innvandrings- og integreringsminister, Inger Støjberg, samarbeider de private organisasjonene indirekte med menneskesmuglere.
– Det må ikke herske noen tvil om at ngo-ene (NGO: non-governmental organization, red.anm.) må jobbe på et annet sett enn de gjør nå, sa Støjberg til det danske nyhetsbyrået Ritzau etter møtet. Hun fortsatte:
– Denne uhellige alliansen mellom menneskesmuglere og ngo-ene går det bare ikke an å ha.
Redd Barna syndebukk
En av organisasjonene den danske innvandrings- og integreringsministeren henviser til er Redd Barna, og generalsekretæren for organisasjonens danske avdeling, Jonas Keiding Lindholm, mener Støjbergs uttalelse er som hentet ut av tynn luft.
– Det er simpelthen for lett å skylde på oss. Jeg skulle ønske at våre politikere ikke kom med slike beskyldninger, men heller dokumenterte dem, sier Jonas Keiding Lindholm. Han minner om at Redd Barna koordinerer alle sine redningsaksjoner med de italienske maritime myndighetene og at de bare er i Middelhavet for å redde mennesker fra drukningsdøden.
Han har ingen umiddelbare problemer med at det blir laget et nytt regelsett. Som alle andre store humanitære organisasjoner overholder også Redd Barna alle kravene myndighetene stiller, inkludert kontroll av skipene når de anløper havnene myndighetene har henvist dem til.
– Derfor undrer jeg meg selvfølgelig over hvorfor dette overhodet er nødvendig, og hvorfor nettopp ngo-ene pekes ut? Det gjør meg en smule bekymret, og får meg til å tro at vi blir syndebukker som skal ta skylden for at EU ikke klarer å finne intern enighet, sier Jonas Keiding Lindholm.
Aftenbladet/Politiken
Se også artikkel om redningsarbeid i Middelhavet på side