– Istanbul-terroristen er trolig uigur

Mannen som sto bak terroraksjonen mot en nattklubb i Istanbul nyttårsaften, der 39 mennesker ble drept, tilhører trolig Kinas muslimske uigur-minoritet, sier Tyrkias visestatsminister Veysi Kaynak.

Mannen som sto bak terroraksjonen i Istanbul nyttårsaften, er ifølge tyrkiske myndigheter trolig uigur.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Ifølge visestatsminister Veysi Kaynak tror tyrkiske sikkerhetsstyrker at de vet hvor mannen gjemmer seg, skriver Reuters.

– Områder der han kan ha gjemt seg er identifisert. Sikkerhetsstyrkene våre leter nå i deler av Silivri, sier Kaynak i et intervju med kringkastingsselskapet A Haber. Silivri er et område vest for Istanbul.

Visestatsministeren beskriver gjerningsmannen som spesialtrent og medlem av en terrorcelle.

Kaynak utelukker ikke at mannen vil prøve å forlate Tyrkia, men tror sikkerhetsstyrker finner ham før den tid.

Aksjonerte

Tyrkisk politi aksjonerte tidlig torsdag morgen mot Selimpasa, en kystby vest for Istanbul.

Antiterrorpoliti, gendarmeri og spesialstyrker slo til mot et boligkompleks i byen, etter tips om at personer som kan ha hjulpet gjerningsmannen befant seg på stedet.

Ifølge tyrkiske medier er flere medlemmer av uigur-minoriteten blant de pågrepne i aksjonen.

Det er ikke kjent hvor mange personer som ble pågrepet torsdag. Minst 39 menn og 11 kvinner er fra før pågrepet, mistenkt for å ha koblinger til angrepet.

Ansvar

IS har påtatt seg ansvaret for angrepet mot nattklubben Reina i Istanbul nyttårsaften, der 39 personer ble drept og nærmere 70 såret. Blant ofrene var 27 statsborgere fra Saudi-Arabia, Libanon, Irak, Frankrike, Tunisia, India, Marokko, Jordan, Kuwait, Canada, Israel, Syria, Belgia, Tyskland og Russland.

Mandag uttalte tyrkiske myndigheter at de var i ferd med å nærme seg identifisering av gjerningsmannen, og viste til at det var sikret fingeravtrykk. Onsdag hevdet de å kjenne mannens identitet.

Tyrkiske medier publiserte en 44 sekunder lang selfievideo som viser den antatte gjerningsmannen gå gjennom Taksim-plassen i Istanbul med en alvorlig ansiktsmine. Det er uklart om opptaket er gjort før eller etter nyttårsangrepet.

Publisert: