16 pågrepet etter nattklubbangrepet

Tyrkisk politi har trappet opp jakten på gjerningsmannen etter nattklubbangrepet i Istanbul. Til nå er 16 personer pågrepet.

Handoutbilde fra tyrkisk politi mandag viser den hovedmistenkte i massakren i nattklubben Reina nyttårsaften.
  • Frode Kvam
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Politiet har fått tallrike tips fra øyenvitner og andre borgere etter at politiet gikk ut med bilder og video av den antatte gjerningsmannen. Videoen er et selfieopptak som den angivelige angriperen skal ha gjort. Det er usikkert om opptaket ble gjort før eller etter angrepet.

Identiteten hans er fortsatt ikke offentliggjort, og det er usikkert om han er identisk med den eneste som til nå er navngitt, 28 år gamle Iache Masjrapov fra Kirgisistan. Det er den tyrkiske kringkasteren TRT som tirsdag navnga 28-åringen. Verken politi eller andre myndigheter har så langt gått ut med noe navn, men mandag ettermiddag sa visestatsminister Numan Kurtulmus at politiet har sikret seg fingeravtrykk.

Unntakstilstand

Minst 39 personer ble drept og 65 såret da angriperen fyrte av mellom 120 og 180 skudd inne på nattklubben Reina i Istanbul nyttårsaften. Flesteparten av ofrene var utlendinger. IS har påtatt seg ansvar for angrepet.

Stillbilde fra selfievideoen som skal vise den angivelige angriperen.

Det har siden kuppforsøket i juli i fjor vært unntakstilstand i Tyrkia. Regjeringen kommer denne uken til å be nasjonalforsamlingen om å forlenge unntakstilstanden med nye 3 måneder. Unntakstilstanden gjør det blant annet enklere for politiet å foreta pågripelser.

Fram til tirsdag ettermiddag hadde politiet pågrepet 16 personer, blant dem to personer som ble pågrepet på Atatürk-flyplassen i Istanbul, etter nyttårsangrepet.

– Til Tyrkia i november

Flere meldinger går ut på at gjerningsmannen kan komme fra et sentralasiatisk land. Kasakhstan, Kirgisistan, Usbekistan og Xinjiang-regionen i Kina, der den muslimske uigur-minoriteten holder til, har blitt nevnt.

Sistnevnte teori er det avisen Haberturk som omtaler. Ifølge avisen dro han til Konya i Tyrkia sammen med kone og to barn i november. Familien hans er innbrakt av politiet, skriver avisen.

Sikkerhetseksperter mener angriperen må ha fått militærtrening, fordi han framsto som profesjonell, skriver avisen Hurriyet.

– Angriperen var besluttsom, nøyaktig, praktisk, kaldblodig, en ekspert, og visste hvordan han skal oppnå resultater, sier antiterror-ekspert Abdullah Agar.

Gjerningsmannen har ifølge Hurriyets kilder fått trening i gatekamper i Syria. Mannen var «spesielt utvalgt» til å gjennomføre angrepet, ifølge avisen.

– Hevnangrep

Nattklubbeier Mehmet Kocarslan deltok mandag i begravelsen til 23 år gamle Yunus Gormek, et av ofrene etter massakren, melder Al Jazeera.

Foruten 39 drepte, ble nærmere 70 såret i angrepet. Nattklubben er populær blant utenlandske turister.

– I en fortsettelse av de velsignede aksjonene IS gjennomfører mot beskytteren av korset, Tyrkia, slo en heroisk soldat av kalifatet til mot en av de mest kjente nattklubbene der kristne feirer sin høytid, het det i kunngjøringen fra IS, som ble sendt ut via gruppens talerør Amaq.

Tyrkiske regjeringsstyrker kjemper nå mot IS i al-Bab i Syria, og terrorangrepet nyttårsaften kan ha vært hevn for dette, sa Kurtulmus mandag.

Publisert: