Stadig flere selvmordsforsøk i overfylte leire på Lesvos

Unge forsøker ukentlig å ta sitt eget liv i leire for asylsøkere på den greske øya Lesvos, ifølge Leger Uten Grenser. KrF og SV mener Norge må stille opp.

Tusenvis av asylsøkere lever under uholdbare forhold i Moria-leiren på den greske øya Lesvos, slår Leger Uten Grenser (MSF) fast. Foto: AP / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
Barns skader seg selv og tenåringer forsøker å ta sine egne liv i den overfylte Moria-leiren på den greske øya Lesvos, ifølge leger uten grenser (MSF). Leiren er omgitt av høye piggtrådgjerder. Dette bildet ble tatt våren 2016. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Moria-leiren på Lesvos huser nå over 9.000 flyktninger og migranter, som venter på å få sine asylsøknader behandlet. leiren ble opprinnelig bygd for 3.000. Dette bildet ble tatt våren 2016. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Hjelpeorganisasjonen beskriver forholdene i de overfylte leirene som uhyggelige. Over 11.000 flyktninger og migranter er nå internert på øya, nærmere 9.000 av dem i Moria-leiren som opprinnelig var ment å huse rundt 3.000.

– Våre medarbeidere ser ukentlig flere tilfeller der tenåringer forsøker å begå selvmord eller skade seg selv, og vi må ofte rykke ut etter kritiske voldshendelser, i tilfeller der barn skader seg selv og der mennesker ikke har tilgang på akutt helsehjelp, opplyser Leger Uten Grenser.

Bare søndag ankom det 320 flere til Moria-leiren, og Leger Uten Grenser krever at noe blir gjort.

– Det er på høy tid at man straks evakuerer de mest sårbare til tryggere opphold i andre europeiske land, mener hjelpeorganisasjonen.

– Norge må stille opp

KrF-leder Knut Arild Hareide sier Norge må ta opp situasjonen på Lesvos med EU-landene snarest og presse på for en løsning.

– Norge må melde inn vår vilje til å stille opp for en felles løsning for disse flyktningene, sier han til NTB.

– Det går mot kaldere tider nå, og det er ikke tid for en «vente og se»-holdning. Om Europa ikke gjør noe nå, er faren stor for at det vil koste liv i vintermånedene, advarer Hareide.

- Må hentes ut

SVs stortingsrepresentant Karin Andersen er enig med Hareide.

– Det er ren nød og en humanitær katastrofe som utvikler seg på europeisk jord, og Norge bør straks tilby seg å hente ut asylsøkere derfra slik at de får søknaden sin behandlet her, og vi må tilby humanitær bistand, sier hun til NTB.

– Hellas er på knærne økonomisk og flyktningene fortsetter å komme. Dessverre har Norge til og med vedtatt å gjenoppta returer av asylsøkere fra Norge til Hellas, påpeker hun.

Uholdbare forhold

Hellas' migrasjonsminister Dimitris Vitsas medgir at forholdene i leirene på Lesvos er uholdbare, og i særdeleshet i Moria-leiren.

– Jeg skal være den første til å si at forholdene i Moria nærmer seg bristepunktet, sier han til Alpha Radio.

Ifølge Vitsas er 3.600 mennesker flyttet fra Moria siden juni, men 5.700 andre har i samme periode ankommet leiren.

Bare i løpet av de to første ukene av september kom det 1.500 nye migranter til Lesvos, der de må vente i månedsvis på å få asylsøknadene behandlet.

Kloakken flyter

– Det er ikke lenger plass og de sover nå uten tak over hodet. De har ikke tilstrekkelig med mat og de har ekstremt begrenset tilgang til legehjelp, konstaterer Leger Uten Grenser.

Kloakksystemet i leiren har også brutt sammen, og vann fra tette rør oversvømmer telt og madrasser der barn ligger og sover. Flere av de ansatte i leiren har gått ut i streik i protest mot forholdene.

Bare de svakeste, de mest sårbare og de som har fått innvilget asyl får lov til å forlate Lesvos og ta seg til det greske fastlandet.

Greske myndigheter ønsker å opprette enda flere leire på øya, noe myndighetene på Lesvos motsetter seg.

Publisert:
 1. Leger Uten Grenser
 2. Hellas
 3. Selvmord
 4. Knut Arild Hareide
 5. Asyl

Mest lest akkurat nå

 1. Oversvømmelser og store vannmengder langs E39

 2. Steinras på riksveg 13 i Suldal - veien er sperret

 3. «Meget sterk sannsynlighet for at siktede har begått drapet»

 4. Koronasmitten øker på Nord-Jæren – hva betyr det for deg?

 5. Viking holder stø kurs mot seier

 6. Stort steinras: Svein Tore kjørte nesten rett inn i raset