KCNA: Trump godtar gradvis atomnedrustning

Donald Trump godtar trinnvis nedrustning i Nord-Korea, ifølge landets nyhetsbyrået KCNA. Byrået melder også at Kim Jong-un skal besøke USA.

Donald Trump og Kim Jong-un etter at en felles erklæring var signert i Singapore tirsdag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Kim Jong-un under tirsdagens møte med Donald Trump i Singapore. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Opprinnelig var USAs krav «fullstendig, verifiserbar og irreversibel atomnedrustning», som innebærer ødeleggelse av alle atomvåpen og inspeksjoner i Nord-Korea.

I dokumentet som Donald Trump og Kim Jong-un undertegnet etter toppmøtet i Singapore tirsdag, nevnes ikke dette kravet. Teksten gjengir i stedet en vagere forpliktelse fra Kims møte med Sør-Koreas president Moon Jae-in i april.

Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA skriver at Trump og Kim var enige om å overholde prinsippet om å iverksette tiltak «skritt for skritt og samtidig» for å oppnå fred og atomnedrustning på Korea-halvøya.

Toppmøtet beskrives som «epokegjørende» av KCNA, mens avisa til det regjerende nordkoreanske kommunistpartiet melder om «århundrets møte».

– Trump skal til Nord-Korea

Trump sa under toppmøtet at han absolutt kunne tenke seg å invitere Kim til Det hvite hus.

Ifølge KCNA har Kim allerede takket ja til et besøk – og Trump skal angivelig besøke Nord-Korea.

«De to topplederne aksepterte med glede hverandres invitasjoner, overbevist om at dette vil være en ny viktig anledning til å forbedre relasjonen mellom Nord-Korea og USA», skriver nyhetsbyrået.

– Radikal omstilling

Trump og Kims møte var det første mellom en sittende amerikansk president og en nordkoreansk leder noensinne. Trump sa selv etter møtet at han vil besøke Pyongyang på et passende tidspunkt.

Det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået kaller toppmøtet starten på en «radikal omstilling» i nasjonenes forhold.

«Kim Jong-un sa at for å oppnå fred og stabilitet på Koreahalvøya og gjennomføre atomnedrustning, må de to landene forplikte seg til ikke å motarbeide hverandre ut fra en felles forståelse» heter det videre fra KCNA.

Byrået skriver også at Trump forpliktet seg til å stanse USAs militærøvelser sammen med Sør-Korea, noe som lenge har vært et nordkoreansk ønske. På en pressekonferanse etter toppmøtet sa Trump selv at han ønsker å stanse øvelsene.

Flere amerikanske eksperter og politikere har uttrykt bekymring for at Trump har gitt for mye i samtalene med Kim – noe presidenten resolutt har avvist.

Spesielt bånd

I erklæringen etter toppmøtet i Singapore forplikter USA seg til å gi Nord-Korea sikkerhetsgarantier, mens Nord-Korea lover å jobbe mot full atomnedrustning på Koreahalvøya.

På spørsmål fra en journalist sa Trump at prosessen mot atomnedrustning i Nord-Korea vil begynne «veldig, veldig snart».

Trump hevdet også at han og Kim har utviklet et spesielt bånd. For mindre enn et år siden truet de to lederne hverandre med krig.

– Vi kommer til å møtes igjen. Vi kommer til å møtes mange ganger, sa Trump før de to skiltes i Singapore.

– I dag har vi hatt et historisk møte og besluttet å legge fortiden bak oss, sa Kim, som lovet at verden vil se en «stor forandring».

Publisert: