EU-razzia mot norske oppdrettsselskaper

EU-kommisjonen mistenker at det foregår prissamarbeid på laks og har tirsdag gjennomført razziaer mot flere norske selskaper.

Publisert: Publisert:

Mowi het tidligere Marine Harvest. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

I en pressemelding bekrefter EU-kommisjonen at det har vært uanmeldte inspeksjoner mot flere selskap som driver med oppdrett av atlanterhavslaks. Også nasjonale konkurransemyndigheter tok del i aksjonen.

– Kommisjonen er bekymret for at selskapene som det har vært inspeksjoner mot, har brutt EUs regler som forbyr karteller og restriktiv forretningspraksis, heter det.

Norske myndigheter ikke involvert

Konkurransetilsynet i Norge «har ikke noe med dette å gjøre», opplyser kommunikasjonsdirektør Margrethe Gudbrandsen til NTB.

EU-kommisjonen ønsker ikke å gå ut med noen opplysninger på dette stadiet om hvilke medlemsland inspeksjonene er gjennomført i, eller hvilke selskaper som er omfattet.

NTB får opplyst at kartellsaker av denne typen vanligvis har lang behandlingstid, det vil normalt ta halvannet år eller mer.

Risikerer stor bot

Selskaper som har brutt EUs konkurranselovgivning, risikerer bøter på opptil 10 prosent av årlig omsetning. Men bøtene kan reduseres dersom selskapene velger å samarbeide med EU-kommisjonen og gi informasjon som bidrar til oppklaring av saken.

Et selskap kan også innvilges immunitet dersom selskapet på eget initiativ varsler EU-kommisjonen om lovbrudd. Men EU-kommisjonen ønsker ikke å kommentere hvorvidt dette har skjedd i denne saken.

EU-kommisjonen understreker at slike inspeksjoner er en del av en forundersøkelse når det er mistanke om konkurransehemmende praksis og at det ikke innebærer at selskapene har gjort seg skyldige i slik virksomhet.

Mowi i Skottland

Blant annet var det razzia mot videreforedlingsanlegget som Mowi – tidligere Marine Harvest – har i Rosyth i Skottland. Det bekrefter kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland i Mowi overfor Fiskeribladet.

– Det stemmer, de har rett og slett vært på razzia, sier kommunikasjonssjefen.

Han legger til at en næring av «en viss størrelse» må regne med razziaer, men at selskapet ikke har noe å skjule. Hjetland opplyser at han ikke kan kommentere påstandene om prissamarbeid.

Grieg og SalMar bekrefter

Til NTB opplyser Grieg Seafood at EU-kommisjonen har gjennomført undersøkelser for å finne praksis som påvirker konkurransen i laksenæringen negativt. Inspeksjonen var mot Grieg Seafood Shetland, ifølge kommunikasjonssjef Kristina Furnes.

– Laksemarkedet er preget av sterk konkurranse, og vi er ikke kjent med noe form for praksis som undergraver konkurransen, sier hun.

Selskapet samarbeider med EU-kommisjonen om videre undersøkelser.

Det var i tillegg en inspeksjon ved Scottish Sea Farms. Det opplyser norske SalMar, som indirekte eier 50 prosent av selskapet.

– SalMar er i konstruktiv dialog med EU-kommisjonen rundt dette, skriver selskapet tirsdag kveld.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. To nye smittetilfeller i Sola, elever på Stavanger-skole i karantene

  2. Dette blir dyrere neste år

  3. Klinikksjef ved SUS smittet - ledergruppen i karantene

  4. Har brukt 11 millioner på opprydding. Finner fortsatt Ryfast-plast i fjordene

  5. Er det eit offentleg ansvar å gi Kurt Nilsen millionlønn til jul?

  6. Slik skal Bussveien krysse Madlaveien

  1. Grieg Seafood
  2. Konkurranselovgivning