Halvparten av verdens sandstrender er truet

Stigende havnivå og kraftigere vinder som følge av klimaendringer er ventet å gå hardt utover verdens sandstrender.

Verdens strender sliter på grunn av klimaendringene. Strender i Australia og lavtliggende øynasjoner er særlig i faresonen. Her fra den populære surfestranden Bondi Beach i Sydney.
  • NTB-TT
Publisert: Publisert:
Stigende havnivå, kraftigere vinder og økt bebyggelse truer verdens strender. Her fra Jomtien Beach i Thailand.
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Strendene er i tillegg mer utsatt enn tidligere på grunn av bebyggelse.

Om lag halvparten av verdens sandstrender står i fare for å erodere bort helt eller delvis på grunn av klimaendringer og stigende havnivå, ifølge en ny studie publiserte i tidsskriftet Nature Climate Change.

Studien bygger på modelleringer og analyser av satellittbilder. Forskerne bak studien sier erosjonen forsterkes av kraftigere vinder, som også er en følge av klimaendringene.

Rundt en tredel av verdens kyster består av sandstrender, og normalt er de relativt motstandskraftige mot havets bevegelser. Men på grunn av økende bebyggelse har de blitt mer sårbare, ifølge studien.

Bebyggelsen hindrer strendene fra å midlertidig dra seg oppover når bølgene ruller inn. Dessuten strupes tilførselen av nytt materiale til stendene via elver og andre vassdrag.

Sandstrender spiller en økologisk viktig rolle, både gjennom å beskytte bakenforliggende kystområder og som boplass for mange arter. Dessuten utgjør de en viktig inntektskilde for mange land.

Erosjonen antas å bli ekstra kraftig i lavtliggende øynasjoner og i Australia. Opptil 14.800 kilometer med standstrender anslås å være i faresonen.

Modelleringene viser imidlertid at forandringene er veldig avhengig av ulike utslippsscenarioer. Om utslippene av drivhusgasser minsker på linje med målene i Parisavtalen, kan omtrent 40 prosent av det anslåtte tapet unngås.

Publisert:
  1. studier
  2. Australia
  3. Natur

Mest lest akkurat nå

  1. Fem rekkehus totalskadd

  2. – Klarer ikke glede meg lenge over gullene

  3. Påkjørt bakfra på Madla­veien

  4. Viking sjokkerte i Roma­nia etter mareritt­start: – Jeg er utrolig stolt

  5. Apple melder om alvorlig sikkerhetssvikt

  6. Avbrøt parti­lederne – her føres demon­strantene ut av politiet