Mange drept i Taliban-angrep

Over 60 mennesker er drept i flere Taliban-angrep i Afghanistan i helgen, samtidig som opprørerne sitter i forhandlinger med USA om en fredsavtale.

Forhandlingene mellom USA og Taliban er nå inne i en kritisk fase, sier opprørernes talsmann Suhail Shaheen. Samtidig med at det forhandles har Taliban de siste dagene gjennomført en rekke nye angrep. Foto: AP / NTB scanpix
  • Ntb-afp-dpa
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Lørdag kveld ble åtte valgfunksjonærer og elleve politifolk drept i et Taliban-angrep mot en politistasjon i Maroof-distriktet i Kandahar-provinsen, opplyser politisjefen i provinsen, Tadin Khan.

Valgfunksjonærene drev registrering av velgere foran presidentvalget i september. 27 andre ble såret i angrepet.

26 regjeringsvennlige militssoldater ble også drept i et Taliban-angrep i Baghlan-provinsen nord i Afghanistan lørdag, ifølge lokale talsmenn.

Angrep militærbase

Søndag angrep Taliban-opprørere en militærbase i Imam Sahib i Kunduz-provinsen. Minst tolv soldater ble drept og 16 andre ble tatt til fange, ifølge Aminullah Ayuddin, som sitter i provinsrådet.

Taliban angrep også en militærbase i Bala Buluk-distriktet i Farah-provinsen, der minst åtte soldater ble drept og ni såret, ifølge rådsmedlemmet Shah Mahmood Naemi.

Forhandler

Utsendinger fra Taliban og USA sitter nå samlet i Qatar, til den sjuende forhandlingsrunden siden president Donald Trump i fjor varslet at rundt halvparten av de 14.000 amerikanske soldatene i Afghanistan skulle trekkes ut innen sommeren 2019.

– Begge sider vil nå ha målbare resultater, sier Taliban-talsmannen Suhail Shaheen, som opplyser at forhandlingene er inne i en kritisk fase.

USAs utenriksminister Mike Pompeo opplyste nylig at Det hvite hus håper på en avtale innen 1. september, og det begynner derfor å haste.

– Det vil være et mirakel om man kommer fram til en omfattende fredsavtale med Taliban før 1. september, sier Michael Kugelman, nestleder for Asia-programmet ved Wilson's Center i USA.

Krigsherrer

Taliban ble drevet ut av Kabul da USA og andre vestlige land bombet en allianse av krigsherrer til makten for snart 18 år siden.

Anslagsvis 110.000 mennesker er drept i krigshandlinger siden, og rundt 5 millioner afghanere lever som flyktninger i og utenfor eget land.

Taliban kontrollerer nå omtrent halvparten av Afghanistan, der USA og NATO fortsatt har stasjonert soldater.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Flere barnefamilier enn tidligere er bostedsløse: – Alvorlig

  2. Lille-«Regå» havner på Østlandet

  3. Sjekk hvem som dukket opp på treningen til lokalt lag

  4. Kraftig regnvær og flomfare på vei

  5. Nå skal regjeringen selge «Made in Norway»

  6. Motorstopp på E39 onsdag formiddag