Mange drept i Taliban-angrep

Over 60 mennesker er drept i flere Taliban-angrep i Afghanistan i helgen, samtidig som opprørerne sitter i forhandlinger med USA om en fredsavtale.

Forhandlingene mellom USA og Taliban er nå inne i en kritisk fase, sier opprørernes talsmann Suhail Shaheen. Samtidig med at det forhandles har Taliban de siste dagene gjennomført en rekke nye angrep. Foto: AP / NTB scanpix
  • Ntb-afp-dpa
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Lørdag kveld ble åtte valgfunksjonærer og elleve politifolk drept i et Taliban-angrep mot en politistasjon i Maroof-distriktet i Kandahar-provinsen, opplyser politisjefen i provinsen, Tadin Khan.

Valgfunksjonærene drev registrering av velgere foran presidentvalget i september. 27 andre ble såret i angrepet.

26 regjeringsvennlige militssoldater ble også drept i et Taliban-angrep i Baghlan-provinsen nord i Afghanistan lørdag, ifølge lokale talsmenn.

Angrep militærbase

Søndag angrep Taliban-opprørere en militærbase i Imam Sahib i Kunduz-provinsen. Minst tolv soldater ble drept og 16 andre ble tatt til fange, ifølge Aminullah Ayuddin, som sitter i provinsrådet.

Taliban angrep også en militærbase i Bala Buluk-distriktet i Farah-provinsen, der minst åtte soldater ble drept og ni såret, ifølge rådsmedlemmet Shah Mahmood Naemi.

Forhandler

Utsendinger fra Taliban og USA sitter nå samlet i Qatar, til den sjuende forhandlingsrunden siden president Donald Trump i fjor varslet at rundt halvparten av de 14.000 amerikanske soldatene i Afghanistan skulle trekkes ut innen sommeren 2019.

– Begge sider vil nå ha målbare resultater, sier Taliban-talsmannen Suhail Shaheen, som opplyser at forhandlingene er inne i en kritisk fase.

USAs utenriksminister Mike Pompeo opplyste nylig at Det hvite hus håper på en avtale innen 1. september, og det begynner derfor å haste.

– Det vil være et mirakel om man kommer fram til en omfattende fredsavtale med Taliban før 1. september, sier Michael Kugelman, nestleder for Asia-programmet ved Wilson's Center i USA.

Krigsherrer

Taliban ble drevet ut av Kabul da USA og andre vestlige land bombet en allianse av krigsherrer til makten for snart 18 år siden.

Anslagsvis 110.000 mennesker er drept i krigshandlinger siden, og rundt 5 millioner afghanere lever som flyktninger i og utenfor eget land.

Taliban kontrollerer nå omtrent halvparten av Afghanistan, der USA og NATO fortsatt har stasjonert soldater.

Publisert: