Demonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd

Politiet i Hongkong har skutt varselskudd i luften i et forsøk på å advare demonstranter. Søndag rullet politiet også ut vannkanoner for første gang.

Tusenvis av demonstranter tar til gatene søndag i Hongkong. Paraplyene beskytter demonstrantene mot regnet, men mange bruker de også som skjold mot politiets tåregass. Søndag benytter politiet seg for første gang av vannkanoner i et forsøk på å bryte opp demonstrasjonene. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix

  • NTB-DPA-AFP
Publisert: Publisert:

Demonstranter i Hongkong kastet bensinbomber og murstein mot politiet lørdag. Etter demonstrasjonene ble 10 kvinner og 19 menn pågrepet. Foto: AP / NTB scanpix

En mann blir lagt i bakken av politiet under demonstrasjonene i Hongkong lørdag. Foto: AP / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

29 personer ble lørdag pågrepet etter protester i Hongkong, og søndag var tusenvis av demonstranter med paraplyer tilbake i gatene. Flere demonstranter brukte paraplyene sine som skjold mot politiets tåregass.

Søndagens protester startet rolig, før det nok en gang brøt ut sammenstøt mellom politi og demonstranter.

Politiet kjørte i forkant gjennom gatene og advarte demonstrantene om at de ville ta i bruk vannkanoner dersom demonstrantene ikke brøt opp og forlot stedet. Vannkanonene ble rullet ut i gatene, men ble ikke brukt direkte på folk.

Ved ett tilfelle trakk politiet også skytevåpen. Dette skjedde etter at demonstranter med pinner og stenger jaget politiet ned en gate og kalte dem gangstere.

TV-kanalen RTHK melder at en av deres reportere så en uniformert politibetjent skyte et skudd i været.

Bambusstokker og baseballkøller

Politiet har uttalt at 19 menn og 10 kvinner ble pågrepet i lørdagens demonstrasjoner, ifølge Reuters.

Hundrevis av svartkledde demonstranter væpnet med bambusstokker og baseballkøller støtte sammen med opprørspoliti utenfor en politistasjon lørdag, etter først å ha revet ned master med det de hevder er kinesiske overvåkingskamera.

Scenene utenfor politistasjonen i byens Kowloon-distrikt var kaotiske, før demonstrantene ble drevet tilbake og situasjonen roet seg. Fire T-banestasjoner ble stengt i forbindelse med gatekampene lørdag.

Har protestert i månedsvis

Hongkong har vært preget av massive protester siden juni, og millioner av innbyggere har demonstrert mot den Beijing-vennlige regjeringen.

Demonstrasjonene rettet seg først mot et omstridt lovforslag som åpnet for at Hongkong kunne utlevere personer til rettsforfølgelse i Kina. Lovforslaget ble til slutt trukket, men demonstrasjonene har fortsatt.

Den tidligere britiske kolonien Hongkong har hatt delvis selvstyre siden territoriet ble tilbakeført til Kina i 1997.

Siden demonstrasjonene startet i juni har over 700 blitt pågrepet.

Publisert:
  1. Hongkong
  2. Protest

Mest lest akkurat nå

  1. Ti videregående skoler på rødt nivå fra torsdag

  2. Tiltakene på Nord-Jæren videreføres: – Vi sitter klare med både brems og gasspedal

  3. Barnehager og skoler i Stavanger settes på rødt tiltaksnivå – holder stengt onsdag

  4. Mette Dybwad Torstensen mener hun fikk anoreksi etter å ha blitt veid på skolen. Nå overrasker ny studie om unge og vekt.

  5. Vedtak i Stortinget: Et stort skritt nærmere anleggsstart for ny E39 i Sandnes

  6. Tirsdag: 47 smittede og minst 920 i karantene ved skoler og barnehager i Stavanger