11 dødsfall på Mount Everest i klatresesongen

En 62 år gammel amerikaner omkom mandag på Mount Everest. Hele 11 personer har omkommet på verdens høyeste fjell så langt i klatresesongen.

Så mange som 11 klatrere har omkommet på Mount Everest i løpet av klatresesongen i april og mai. I fjor døde fem personer på Everest.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Christopher Kulish «så sin siste soloppgang på den høyeste toppen på jorda», heter det i en uttalelse fra hans bror Mark publisert i Denver Post mandag.

62-åringen fra Colorado besteg Mount Everest i nært ideelt vær og ble dermed medlem av «7 Summit Club» etter å ha besteget de høyeste toppene på hvert kontinent, ifølge broren hans.

Kulish døde mandag morgen i løpet av turen ned fra det 8.848 meter høye fjellet.

Christopher Kulish med Mount Everest i bakgrunnen. Kulish døde på vei ned fra verdens høyeste fjell mandag. Bildet er offentliggjort i samråd med hans bror Mark. Foto: AP / NTB scanpix.

Kollapset

Dødsfallet skjer få dager etter at forrige person døde på Mount Everest. Forrige helg nådde den britiske fjellklatreren Robin Haynes Fisher (44) toppen, men kollapset og døde 150 meter nedenfor. Dagen før døde den 56 år gamle irske klatreren Kevin Hynes i teltet sitt på 7.000 meters høyde etter å ha gitt opp å nå toppen. Hans nepalske guide døde samme dag.

Så mange som 11 klatrere har omkommet på Mount Everest i løpet av årets klatresesong i april og mai. Blant dødsofrene er tre indere, en annen amerikaner og en østerriker.

Også på andre fjell i Himalaya har det vært dødsulykker i løpet av årets klatresesong. Til sammen skal nærmere 20 mennesker ha omkommet på fjell som alle er høyere enn 8000 meter.

Lange køer

41 grupper med til sammen 378 klatrere fra hele verden har fått tillatelse til å bestige Mount Everest under årets klatresesong. Dette har resultert i svært lange køer på vei opp mot toppen.

Flere av dødsfallene den siste tiden antas å ha sammenheng med køene. Kritikere mener jakt på profitt i klatrenæringen fører til at for mange får tillatelse til å bestige fjellet.

I fjor døde fem personer på Everest.

Publisert:
  1. Klatring
  2. Ekstremvær

Mest lest akkurat nå

  1. Innfører gult nivå på skolene i Stavanger

  2. Arrangerer digitalt julebord, hjelper likevel lokal restaurant

  3. Risa tapte anbud og mente vinneren skulle avvises

  4. Viking tar historisk grep - nå får også kvinnene lønn: - Veldig sterkt signal

  5. Politiet fant over 15 kilo amfetamin på to adresser i Stavanger

  6. Lønnen foreslås å øke med 45.000 kroner i en jafs. SV-lederen sier blankt nei. Ap går inn for lønnsfrys.