Erdogan vil kaste ut Norges ambassadør

Tyrkias president har bedt om at ambassadørene fra Norge og ni andre land erklæres uønsket i landet. De ti har krevd at aktivisten Osman Kavala løslates.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fotografert på en pressekonferanse med Tysklands statsminister Angela Merkel i Istanbul forrige helg. Tysklands ambassadør trues nå med utvisning fra Tyrkia.
  • NTB-AFP-AP
Publisert: Publisert:

– Jeg har bedt vår utenriksminister om å erklære disse ti ambassadørene for persona non grata så raskt som mulig, sa president Recep Tayyip Erdogan på et folkemøte i Eskisehir vest i Tyrkia lørdag.

Begrepet brukes i diplomatiet om det første steget før utvisning. Erdogan satte ingen bestemt dato, og det uklart hvorvidt ordren vil føre til at ambassadørene, hvorav de fleste tilhører Nato-allierte, utvises.

Sent samme kveld sa flere europeiske land at de ikke de har fått noe formelt varsel fra Tyrkia.

Det har heller ikke Norges ambassade i Ankara, opplyste Utenriksdepartementet tidligere lørdag.

Kalt inn på teppet

Erdogan truet tidligere i uka med å kaste ut de ti ambassadørene som 18. oktober publiserte en høyest uvanlig felles uttalelse.

Der kritiserer de behandlingen av den Paris-fødte filantropen, forretningsmannen og aktivisten Osman Kavala (64). Han har sittet fengslet uten dom siden oktober 2017.

Norges ambassadør Erling Skjønsberg og ambassadørene fra USA, Tyskland, Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Nederland, New Zealand og Sverige ble dagen etter innkalt på teppet til tyrkisk UD.

Vil ikke spekulere

– Vi ønsker ikke å spekulere i ytterligere reaksjoner fra tyrkiske myndigheter. Vår ambassadør har ikke gjort noe som gir grunnlag for utvisning, skriver kommunikasjonsdirektør Trude Måseide i en epost til NTB lørdag.

Hun forsikrer at Norge vil fortsette å oppfordre Tyrkia til å overholde sine menneskerettslige forpliktelser.

– Vi er i intensive konsultasjoner med de ni andre landene som er omfattet, heter det fra Tysklands utenriksdepartement.

Fengslet i fire år

Kavala er blitt fremstilt som et symbol på Erdogans økende intoleranse overfor kritikere. Internasjonale observatører og menneskerettsaktivister har gjentatte ganger bedt om at Tyrkia slipper fri Kavala og den kurdiske politikeren Selahattin Demirtas. Sistnevnte har vært fengslet siden 2016, og kritikerne mener de begge er fengslet av politiske årsaker.

Det benekter Tyrkia, som insisterer på at rettsvesenet er uavhengig.

Kavala ble i 2017 fengslet for sin påståtte rolle i demonstrasjonene og opprøret i Geziparken i Istanbul fire år tidligere. Siden er Kavala blitt gjenstand for en rekke anklager, som han avviser.

EMD-avgjørelse

I sin uttalelse viser ambassadørene til en avgjørelse i Den europeiske menneskerettsdomstolen som har anklaget Tyrkia for å bryte menneskerettskonvensjonen ved å holde Kavala fengslet.

– Vi ber Tyrkia sikre at han blir løslatt umiddelbart, heter det i uttalelsen.

Videre hevdes det at saken mot Kavala «kaster en skygge over respekt for demokratiet, rettssikkerheten og åpenheten i det tyrkiske rettsvesenet».

Anklager om uanstendighet

Erdogan anklager ambassadørene for «uanstendighet».

– De må kjenne og forstå Tyrkia, sa presidenten lørdag.

– De må dra herfra den dagen de ikke lenger kjenner Tyrkia, sa Erdogan.

Turbulent uke

Erdogans ordre kommer på slutten av en turbulent uke for Tyrkia. Landet ble torsdag plassert på grålista til det globale hvitvaskingstilsynet FATF for mangler i kampen mot hvitvasking og terrorfinansiering.

Samtidig har valutakursen fortsatt å falle i frykt for økonomisk vanstyre og på grunn av risiko for hyperinflasjon.

Da Erdogan først truet med å kaste ut ambassadørene torsdag, falt liraen til sitt laveste nivå mot dollaren. Den årlige inflasjonsraten har nådd nesten 20 prosent, fire ganger så høyt som regjeringens mål.

Frikjent og pågrepet

Demonstrasjonene i Geziparken i 2013 utviklet seg etter hvert til en større protestbevegelse.

Aktoratet i rettssaken hevdet at demonstrantene ønsket å styrte Tyrkias regjering, noe de tiltalte avviste.

Kavala ble i fjor frikjent for anklagene om å ha deltatt i demonstrasjonene, men ble varetektsfengslet umiddelbart etterpå.

Han ble siktet på nytt for spionasje og innblanding i kuppforsøket i 2016. Dermed har han vært fengslet i fire år, uten å være domfelt.

Risikerer fengsel på livstid

– Den reelle årsaken til at jeg fortsatt er fengslet, er regjeringens behov for å holde liv i fiksjonen om at Geziprotestene var et resultat av en utenlandsk konspirasjon, sa Kavala til AFP tidligere i oktober.

– Siden jeg anklages for å være en del av denne konspirasjonen som angivelig er organisert av utenlandske makter, vil løslatelsen av meg svekke den aktuelle forestillingen, og det vil ikke regjeringen like, mener Kavala.

Det neste rettsmøte i saken hans finner sted 26. november.

Publisert: