Trump bekrefter at han trekker USA fra Parisavtalen

President Donald Trump trekker USA fra Parisavtalen og høster med det unison internasjonal fordømmelse.  

President Donald Trump hevder å bry seg mye om miljøet, men kunngjorde torsdag at USA trekker seg fra Parisavtalen. Foto: AP / NTB scanpix  
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Ifølge Trump bryter USA med umiddelbar virkning forpliktelsen om å kutte utslippene av skadelige klimagasser med mellom 26 og 28 prosent fra 2005-nivå innen 2025, slik tidligere president Barack Obama ga løfte om.

– Vi forlater avtalen, men vi vil begynne å forhandle og se om vi kan komme fram til en avtale som er rettferdig, sa Trump i en tale i Rosehagen utenfor Det hvite hus torsdag.

Obama var raskt ute med å fordømme beslutningen og anklager Trump for å vende ryggen til framtida.

– Klimaavtalen skal beskytte den verden vi overlater til våre barn, sier Obama.

Bryr meg om miljøet

USA kutter også bidragene til det grønne klimafondet, som er industrilandenes bidrag til å finansiere klimatiltak i fattige land. Det vil øke presset på europeiske land, som må øke sine bidrag til fondet.

– For en som bryr seg så mye om miljøet som meg, kan jeg ikke med god samvittighet støtte en avtale som straffer USA, sa han.

– Det at USA trekker seg fra avtalen, kommer ikke til å bety stort for miljøet. USA kommer til å ha verdens reneste vann og luft, lovet han.

Gjennombrudd

Parisavtalen fra desember 2015 var et gjennombrudd i det globale samarbeidet for å få ned utslippene av skadelige klimagasser.

Trumps hovedargument mot avtalen er at det ville ha resultert i tap av 2,7 millioner arbeidsplasser fram mot 2025 dersom USA skulle ha levd opp til det de i avtalen har forpliktet seg til.

Trump mener også at avtalen stiller langt større krav til USA enn andre land, og hevder at land som India og Kina slipper altfor lett unna.

USA havner nå i selskap med Syria og Nicaragua, som er de eneste landene i verden som ikke har undertegnet avtalen.

Lyttet ikke

FNs generalsekretær António Guterres advarte onsdag Trump mot å trekke USA fra Parisavtalen og slo fast at klimaendringene ikke kan fornektes.

En rekke statsledere ba også Trump om å tenke seg nøye om, blant dem Erna Solberg (H) og hennes fire nordiske statsministerkollegaer.

– Vi oppfordrer deg til å vise globalt lederskap, vi trenger USA på laget. Hilsen dine nordiske venner, skrev Solberg på Twitter torsdag kveld, men forgjeves.

Unison fordømmelse

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) legger ikke skjul på sin skuffelse og mener Trumps beslutning hviler på helt feilaktige argumenter.

– Han framstiller det som om Parisavtalen er en konspirasjon mot USA, men dette er jo en modell hvor landene selv melder inn hva slags forpliktelser de tar på seg, sier Helgesen til NTB.

EUs klimakommissær Miguel Arias Cañete kaller det en trist dag for verdenssamfunnet og beklager sterkt Trumps beslutning.

Frankrikes president Emmanuel Macron ringte til Trump og gjorde det helt klart at Parisavtalen ikke under noen omstendighet kan reforhandles, uansett hva den amerikanske presidenten måtte tro.

LES OGSÅ:

Publisert: