Nordmann i Florida: – Folk er nervøse og forbereder seg på det verste

Ståle Egenes (31) er bosatt i Tampa i delstaten Florida og melder om en tidvis kaotisk stemning i millionbyen før orkanen Irma slår til.

En medarbeider i en dagligvareforretning i den lille byen Surfside i Florida. Foto: Wilfredo Lee / AP / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
Biler i kø for å fylle tanken i Jacksonville i Florida. Foto: Will Dickey / The Florida Times-Union via AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Folk er nervøse og forbereder seg på det verste. Butikker er tomme for vann og andre nødvendigheter. Det er også flere bensinstasjoner som er tomme for drivstoff, sier Egenes til NTB.

Floridas guvernør Rick Scott har satt nasjonalgarden i beredskap og erklært unntakstilstand i hele delstaten. Tirsdag kom det oppfordringer fra lokale myndigheter i Florida Keys helt sør i delstaten og på karibiske øyer om å evakuere.

– Det er viktig for folk i Florida å følge med på denne svært farlige orkanen. Ikke sitt og vent – forbered dere nå, sa Scott i en pressebrifing natt til onsdag ifølge Miami Herald.

Irma er ventet å ramme Puerto Rico, Den dominikanske republikk, Haiti og Cuba før den kan nå Florida i løpet av helgen. Hvis orkanen fortsetter i samme spor som prognosene tilsier, kan den nå fram til Floridastredet. Der er sjøtemperaturen så høy at den allerede intense orkanen kan forverres ytterligere. Vindstyrken kan da nå opp i 100 meter i sekundet.

Helt nordøst i Karibia, der orkanen vil ramme først, kuttet myndighetene ifølge AP strømforsyningen og anmodet befolkningen om å holde seg innendørs.

– Køer overalt

– Det er køer overalt og folk er stresset, sier Egenes, som har sett flere kollisjoner på veiene i Tampa det siste døgnet.

Egenes tror reaksjonen i Florida skyldes de enorme skadene etter ekstremværet Harvey, som rammet delstatene Texas og Louisiana.

– Vi kommer til å merke denne orkanen – det er ingen tvil om det akkurat nå, sier orkanforsker Brian McNoldy ved universitetet i Miami.

– Det eneste spørsmålet er hvor ille det blir og hvor det blir, sier han.

Kraftigste siden 2005

Det er utstedt orkanvarsel for Antigua og Barbuda, Anguilla, Montserrat, Saint Kitts og Nevis, Saint Martin, Saba, St. Eustatius, St. Maarten og St. Barts, Puerto Rico, samt De amerikanske Jomfruøyer og De britiske Jomfruøyer.

I tillegg er det sendt ut obs-varsel for Turks- og Caicosøyene, Guadeloupe, deler av Bahamas, samt Haiti og Den dominikanske republikk.

Orkanens øye er ventet å passere om lag 80 kilometer fra Puerto Rico onsdag kveld. Der har guvernøren slått alarm og satt nasjonalgarden i beredskap.

Irma er den kraftigste atlantiske orkanen siden Rita i 2005.

Ny orkan kommer

Før Irma i det hele tatt har gjort noen skader, har det tropiske uværet Jose allerede blitt dannet lenger øst for Irma.

Jose lå tirsdag om lag 2.420 kilometer øst for De små Antiller med en vindhastighet på 18 meter i sekundet. Jose flytter seg nå nordvest med en hastighet på 20 kilometer i timen og er ventet å bli omdannet til orkan innen fredag.

Les også

 1. 560.000 familier har søkt om bolighjelp etter USA-flom

 2. Rogalandspar har flyttet tilbake til hjemmet sitt i Houston

 3. Flyktet fra flommen gjennom naboens hage

Publisert:
 1. Vær

Mest lest akkurat nå

 1. Sandnes-ordfører: – Tror helseministeren har misforstått noe

 2. Nå kan alt skje i Stavanger!

 3. Ekteparet vil at den nye butikken på Madla skal vekke gode barndomsminner

 4. Trente med Viking – nå jakter han på opprykk

 5. Ingen erstatning foreløpig, men kommunen strekker fram ei hånd

 6. Skrinlegger «Mongoland 2»: - Den viktigste personen i filmen finnes ikke lenger