Avgjørende beslutninger venter ny regjering i Pakistan

Uansett regjering etter valget onsdag, Pakistan står overfor en myriade av problemer; fra ukontrollert befolkningsvekst til økende terrorisme.

Uansett ny regjering i Pakistan, forholdet mellom de mektige militære og det sivile samfunn må avklares, mener den pakistanske menneskerettighetskommisjonen. Onsdag går pakistanerne til valg. Foto: Anjum Naveed/AP/NTB/scanpix
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

De nye makthaverne vil måtte ta en rekke vanskelige beslutninger, og det raskt. Bakteppet for alt som skjer i Pakistan, er det aldri helt avklarte forholdet mellom de militære og det sivile samfunn.

Sikkerhetssituasjonen generelt har bedret seg drastisk i Pakistan etter de mange aksjonene mot terrorceller de siste årene.

Men eksperter sier at Pakistan ikke går til roten av problemet og at ekstremister fortsatt er i stand til å sette i verk spektakulære angrep, inkludert det dramatiske IS-angrepet i Balutsjistan 13. juli, der 149 mennesker ble drept.

Amerikanske analytikere påpeker at forholdet mellom etterretningstjenesten ISI og ulike terrorgrupper ligger i gråsonen og at aktørene tidvis har bruk for hverandre. Nå er det frykt for at opprørere kan omgruppere seg og forsøke å komme på offensiven under en ny regjering.

Gjeldskrise

Pakistans økonomi står overfor en uhåndterbar gjeldskrise. Spekulasjonene går om at regjeringen igjen må søke hjelp hos Det internasjonale pengefondet IMF for å komme over kneika. Sentralbanken svir av utenlandsreserver og devaluerer rupien, senest med 5 prosent denne uken.

Pakistanske myndigheter har med kinesisk hjelp satt i verk en rekke store infrastrukturprosjekter. Men betingelsene knyttet til Kinas investeringspakke på flere milliarder dollar er godt skjult, og tvilen øker om hvordan gjelden skal betjenes.

Økonomien er også anstrengt på grunn av økende oljepriser. Den livsviktige tekstilindustrien kjemper mot Kina som underbyr sine varer på det internasjonale markedet.

Prevensjon

Familieplanlegging er nesten et fremmedord i pakistansk samfunnsliv. Landet har en av de høyeste fødselsratene i Asia, rundt tre barn per kvinne. Siden 1960 er befolkningen femdoblet og er nå på 207 millioner mennesker. Å debattere prevensjon er tabu i landet.

Økningen blir av mange eksperter betegnet som ikke-bærekraftig, og den store befolkningsveksten truer den hardt tilkjempede sosiale framgangen i utviklingslandet Pakistan.

Analytikere sier at landets naturressurser, særlig drikkevann, ikke kan dekke behovet til befolkningen, dersom veksten fortsetter.

Vannmangel

Pakistan står på kanten av en økologisk katastrofe. Offisielle anslag viser at landet står overfor en «uomtvistelig mangel» på vann i 2025, dersom forbruket fortsetter som i dag. I 2025 vil hver innbygger få mindre enn 500 kubikkmeter vann i året, en tredel av det som er tilgjengelig i dagens svidde Somalia, ifølge FN.

Pakistan har de massive isbreene i Himalaya, elver, flommer og monsunregn. Men landet har bare tre bassenger for oppsamling av vann, mot over tusen i land som Sør-Afrika og Canada. Overskuddsvann blir skuslet bort.

Politiske initiativ for å bygge ut infrastrukturen i vannsektoren er av største viktighet, og det haster. Det samme gjelder en politisk offensiv for å lære opp pakistanerne til å spare på vannet.

Militærstyre

Pakistan har i rundt regnet halve sin 71 år lange historie vært styrt av de militære. Forsvarets dominerende stilling blir ofte vist til som hovedgrunn for den sene framveksten av demokrati og framgang.

I 2013 ble det tent et håp om at landet hadde lagt militærregjeringer bak seg. Men siden da har mange advart mot et såkalt «stille kupp», en hemmelighetsfull prosess som skjer i kulissene, og som angivelig går ut på å få fjernet regimet til Nawaz Sharif og hans gryende forsoningspolitikk med India.

Sharif ble fjernet fra politikken i 2017 og dømt for korrupsjon til ti års fengsel. Han har hele tiden hevdet at de militære er etter ham og partiet PML-N. Og nå kan veien ligger åpen for cricketikonet Imran Khan.


Fakta om valget i Pakistan:

 • Nærmere 106 millioner mennesker har stemmerett i valget, som holdes onsdag 25. juli.
 • Forrige valg ble vunnet av Pakistan Muslim League (Nawaz), som forkortes PMLN. De håper på en ny periode i regjering, denne gangen under ledelse av Shehbaz Sharif.
 • Sharif blir utfordret av den tidligere cricketlegenden Imran Khan og hans parti Pakistan Tehreek-e-ISAF.
 • En tredje aktør er Bilawal Bhutto Zardari og hans parti PPP, som kan komme i vippeposisjon.
 • Det har vært en rekke angrep rettet mot valgmøter i landet. Minst 175 mennesker er blitt drept, blant dem tre kandidater.
 • Forsvarsledelsen utplasserer 370.000 soldater som vil holde vakt under valget. Det er den største militære overvåkingen av et valg i Pakistans historie.
 • Det er tredje gang Pakistan skal velge en sivil regjering.
 • Pakistan holdt sitt aller første demokratiske valg i 2013. (NTB)

Les også

 1. Pakistansk politi forsvarer pågripelsen av TV 2-reporter

 2. Søreide: – Angrep på journalister er uakseptabelt

 3. Aftenposten: Pakistansk politi mener Kadafi Zaman deltok i demonstrasjon

 4. Over 120 drept i bombeangrep i Pakistan

Publisert:
 1. Pakistan

Mest lest akkurat nå

 1. Regjeringen vil skjære gjennom ved koronakrangel på Nord-Jæren

 2. Bil kjørte av veien og havnet i vannet

 3. Fargerik julemagi for hele familien

 4. Slet lenge etter hodeskade – nå har han fått ny kontrakt

 5. Slik skal kommunene klare å vaksinere alle over 65 før jul

 6. Dansk politi holder fortsatt på nordmannens bil