London-flyplass forsøker å åpne igjen etter dronesabotasje

Gatwick utenfor London forsøker å åpne igjen i morgentimene fredag. Flyplassen har vært stengt siden onsdag kveld på grunn av dronesabotasje.

Gatwick er den nest største av Londons flyplasser. Når den må stenge, får det fort ringvirkninger i resten av landet og på kontinentet.
 • marius.helge.larsen@ntb.no
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Over 110.000 passasjerer ble torsdag rammet av flyplasstengingen, mens 657 av 760 flyginger ble innstilt.

Politiet har sendt både skarpskyttere og helikoptre for å jakte på dronene. Torsdag ble også soldater satt inn, ifølge BBC, men torsdag kveld var det fortsatt ikke vurdert som trygt å gjenoppta trafikken.

Gatwick er Storbritannias nest travleste flyplass. Fredag morgen åpnet den for begrenset flytrafikk etter at droner i 32 timer har ført til stengte rullebaner.

– Flyplassen er åpen igjen og de fleste flygningene ventes å gå som planlagt, skriver flyselskapet British Airways til en kunde på Twitter fredag morgen.

Gatwick opplyser selv at et begrenset antall flygninger vil begynne å gå som normalt igjen i løpet av de neste timene. Alle passasjerer bes sjekke flygingens status før de setter kurs mot flyplassen.

Politiet: – Helt bevisst

Ifølge politiet skal dronesabotasjen de siste dagene være snakk om bevisste forsøk på å hindre flytrafikken.

– Hver gang vi tror vi nærmer oss droneoperatøren, forsvinner dronen. Når vi tar sikte på å gjenåpne rullebanen, kommer dronen tilbake, sier Justin Burtenshaw ved Sussex-politiet.

Ifølge politiet er det samtidig ingen ting som peker i retning av en terrorhandling. Det skal være større, profesjonelle droner som er blitt brukt.

Flyplassledelsen ved Gatwick ba torsdag kveld passasjerer om ikke å dra til flyplassen. Flere kanselleringer er ventet fredag.

– Vi er ekstremt skuffet over at passasjerer rammes, spesielt på denne tiden av året. Vårt råd er fortsatt at folk ikke bør dra til flyplassen og at de bør sjekke med flyselskapet, skrev flyplassen på Twitter torsdag.

Mange har ventet lenge på Gatwick. Fredag er det håp om å åpne Storbritannias nest travleste flyplass igjen.

Lang tid

Gatwick stengte først onsdag kveld, men ved 3.30-tiden natt til torsdag ble den ene rullebanen åpnet igjen. En ny droneobservasjon førte imidlertid til at den ble stengt igjen bare et kvarter senere, og siden har den vært stengt.

Klokka 11 torsdag, 14 timer etter den første observasjonen, ble det på nytt sett en drone i området.

Stengningen har ført til store problemer i juletrafikken til og fra den britiske hovedstaden. Noen fly er blitt sendt til Heathrow vest for London, mens andre har blitt nødt til å lande i Manchester, Birmingham og andre byer. Enkelte fly er blitt omdirigert til Frankrike og Nederland.

Problemene på Gatwick har også påvirket flytrafikken ellers i Storbritannia og Europa. Norwegian er en av de største aktørene på Gatwick, og stengingen av flyplassen rammer også norske passasjerer.

– Føler med passasjerene

En talsperson for Storbritannias statsminister Theresa May kaller droneflygningen «uansvarlig og fullstendig uakseptabel».

– Vi føler alle med passasjerene som utsettes for så mye forstyrrelser.

Det er vanligvis døgndrift på storflyplassen sør for London, inkludert rundt 20 nattflyginger. Selskapet som driver flyplassen, beklager overfor de reisende, men sier sikkerheten må komme først.

De siste årene har det vært flere meldinger om at droner har vært nær ved å treffe rutefly.

Publisert:
 1. London
 2. Fly
 3. Flyselskaper
 4. Storbritannia
 5. Politiet

Mest lest akkurat nå

 1. Ingve Bøe fulgte kampen

 2. Sandnes sin feiring av gjen­åpningen nærmer seg høyde­punktet

 3. Politiet ønsker tips om hen­delser før døds­ulykken i Sandnes

 4. Oilers avgjør i tomt bur!

 5. Ville jubelscener på overtid - stormet banen i ekstase

 6. – Problem­stillingen med parkerings­plasser ved Nye SUS er alvorlig