Terrorforsker mener Marokko-drapene viser at IS er svekket

Drapene i Atlasfjellene i Marokko er trolig ikke bestilt av IS, og viser hvor svekket ekstremistgruppa er, mener terrorforsker Thomas Hegghammer.

Forsker Thomas Hegghammer i Forsvarets forskningsinstitutt mener drapet på en norsk og dansk kvinne i Marokko trolig ikke er bestilt av IS sentralt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Alt ved denne saken virker improvisert og opportunistisk. Jeg tror ikke dette er bestilt fra IS sentralt. Dette ser mer ut som et initiativ fra IS-sympatisører i Marokko. Det kan se ut som om de har grepet en mulighet som dukket opp. Jeg tviler på at dette er planlagt lenge. Men det er i tråd med IS sin strategi: De oppfordrer jo til lokale handlinger på egen hånd, sier Hegghammer til NRK.

Han er tilknyttet Forsvarets forskningsinstitutt (FF) og har i flere år forsket på ekstremistgruppa IS. Han mener oppmerksomhet og sjokkeffekten trolig er gjerningsmennenes hensikt.

– Det viser at IS får ting gjort, det viser at kampen ikke er over, og det sender et signal om at «dere er ikke alene», sier Hegghammer.

– Dette er den ultimate feighet – å angripe sovende kvinner. Det kan si noe om at kapasiteten til disse nettverkene er svekket, mener forskeren.

Irene Ueland er drepte Maren Uelands mamma.

LES MER: Marens mamma:

Les også

– Maren hadde en drøm om å starte noe for seg selv

Publisert:

Marokko-drapene

  1. Maren Uelands drapsmenn får ikke anket dødsdom

  2. Maren Uelands mor vil møte mødrene til datterens drapsmenn

  3. Ankesaken etter drapet av Maren Ueland fortsetter onsdag

  4. De drapsdømte i Marokko anker

  5. Kan gå over ett år før endelig dom mot drapstiltalte kommer

  6. Drapene i Marokko: De etterlatte lever godt med at avgjørelsen lar vente på seg

  1. Marokko-drapene