Russland advarer Google mot innblanding i lokalvalg

Russland advarer Google mot å blande seg i søndagens lokalvalg etter at opposisjonsleder Aleksej Navalnyj har lagt ut videoer med oppfordring til protester.

Opposisjonsleder Aleksej Navalnyj, som for tiden soner en dom på 30 dagers fengsel for å ha oppfordret til ulovlige demonstrasjoner tidligere i år, har oppfordret til masseprotester kommende søndag. Foto: AP / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Navalnyj bruker Googles tjenester til å spre ulovlig informasjon, hevdet representanter fra Russlands valgkommisjon, statsadvokatembetet og landets nett- og telemyndighet under et møte tirsdag. Google kan bli straffeforfulgt hvis selskapet ikke griper inn, advarte de.

En talskvinne for Google vil ikke kommentere saken, men skriver i en epost til AFP at selskapet «går gjennom alle gyldige forespørsler fra regjeringsinstitusjoner».

– Navalnyj kjøper selskapets reklameverktøy for å publisere informasjon på YouTube angående en politisk masseprotest 9. september, på valgdagen. Vi har informert Google om at slike hendelser på valgdagen utgjør et omfattende lovbrudd ettersom politisk aktivitet er forbudt på valgdagen, sa valgkommisjonens medlem Aleksander Kljukin.

– Innblanding fra et utenlandsk selskap i vårt valg er ikke tillatt, sa han videre, og kalte Google et «enormt amerikansk selskap».

Over 40 YouTube-kanaler «bryter kontinuerlig russisk lov», sa Vadim Subbotin, visedirektør i det russiske teletilsynet Roskomnadzor.

– Visse aktører er interessert i å destabilisere situasjonen i Russland ved å forsøke å tiltrekke seg nettbrukere til å utføre ulovlige handlinger ved hjelp av utenlandske nettgiganter som Google, sa han.

Amerikanske tjenestemenn har på sin side advart om risiko for russisk innblanding i mellomvalget i USA i november.

Les også

 1. Russland tror lekkasje i romstasjon kan skyldes sabotasje

 2. Russland ber Vesten om ikke å blande seg inn i Idlib-operasjon

 3. Trump retter pekefingeren mot Facebook, Google og Twitter

Publisert:
 1. FNs sikkerhetsråd
 2. Google
 3. Russland

Mest lest akkurat nå

 1. Går av som statsråd og partileder

 2. Se Brodd, Hinna, Sola og Madla her

 3. Jærbuen var midtpunktet som alltid fikk ja - helt til han ville adoptere et barn.

 4. Ropstad har betalt minst 680.000 kroner for lite skatt på pendlerboligene

 5. To personer skadet og seks biler involvert i trafikkulykke i Klepp

 6. Her skal 8–10 boliger selges med 15 prosent rabatt