Spanske sosialdemokrater i klemme

Det spanske sosialdemokratiske partiet PSOE, som er i opposisjon i nasjonalforsamlingen, ber om at tiltakene mot Catalonia får minst mulig konsekvenser, og varer så kort som mulig.

Spanias statsminister Mariano Rajoy (til venstre) og partileder for sosialdemokratene Pedro Sánchez er uenige om mye, men de er enige om at Catalonia ikke skal løsrives fra resten av landet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Sosialdemokratene i Spania kommer i skvis når den spanske statsministeren Mariano Rajoy fra det konservative partiet Partido Popular (PP) nå setter hardt mot hardt i striden mot utbryterne i den katalanske regionregjeringen.

Partiet har gjort det klart at de ikke støtter Catalonias krav om løsrivelse fra resten av landet. Men samtidig er man kritisk til måten statsministeren har taklet krisen på.

Føderal stat

Partiet har tidligere tatt til orde for at Spania bør vurdere en utvikling mot en føderal stat, altså mer som i Tyskland eller USA. Dette betyr i tilfelle at alle regionene i Spania får utvidet selvstyre i forhold til dagens situasjon.

Dette er noe statsminister Mariano Rajoy har avvist. Tvert i mot så vinner Rajoy mange velgere i resten av Spania når han kjører en hard linje mot separatistene i Catalonia. De siste ukene har spanske flagg begynt å vaie fra mange balkonger i landet, en reaksjon mot det som skjer i Catalonia.

Nå krever PSOE sin partileder Pedro Sánchez at bruken av grunnlovens artikkel 155 får minst mulig konsekvenser for katalanere flest.

PSOE sin organisasjonssekretær José Luis Ábalo sier til avisen El Pais at bruken av artikkel 155 ikke må påvirke offentlige tjenester i Catalonia. Dessuten er det viktig at «unntakstilstanden» varer så kort som overhodet mulig.

Partiet sier også at Catalonia fortsatt bør få alle muligheter til forhandlinger med regjeringen i Madrid.

Dette siste er avvist av Catalonias president Carles Puigdemont. Han har avvist tilbudet om å delta i en parlamentarisk komité som skal se på ordningen med selvstyre i Spania.

PSOE kan ikke godta separatistene i Catalonia sine utsagn om at regionen blir politisk undertrykket av regjeringen i Madrid, og understreker at Spania er et fullverdig demokrati og en velfungerende rettsstat.

For PSOE er det viktig å forsvare landets enhet, og EU. På nettsiden sin sier partiet at det forsvarer EU ved å motarbeide en løsrivelse i Catalonia.

Publisert: